Borůvkový cheesecake

Když se fotíme, říkáme sýr, abychom roztáhli ústa k úsměvu. V angličtině se používá stejné slovo, protože způsobí totéž – cheese! V překladu je to sýr, ale také tvaroh. To dodávám na vysvětlenou, abyste si v cukrárně nemysleli, že cheesecaky, které jsou v poslední době tolik populární, chutnají slaně, protože v nich je sýr. Naopak, chutnají sladce jako med!

Korpus:

125 g máslových sušenek

45 g rozpuštěného másla

možno přidat mleté oříšky nebo mandle 50g

Náplň:

350 g mascarpone

350 g žervé

2 vejce

230 g cukru

150 g mražených nebo čerstvých rozmixovaných borůvek

Na ozdobení:

150 g zakysané smetany

čerstvé borůvky

Tvarohový dort je jednoduchý a ochutit si ho můžeme podle svého. Základem jsou ale kvalitní suroviny, jak říká Marek Klement z náměšťské kavárny Pohodička: „Vždycky záleží na tom, jaké suroviny člověk použije, čím lepší suroviny, tím lépe. Základ jsou nějaké sušenky typu be-be a rozpuštěné máslo. Rozdrcené sušenky smícháme s máslem a směs vtlačíme do dortové formy. Cheesecake může být jakýkoli, když do něj přidáte borůvky, tak je borůvkový,“ usmívá se vedoucí kavárny Pohodička.

Borůvky touto dobou vezmeme buď kupované velké kanadské, nebo vlastní z mrazáku, pokud nám zbyly. A náplň do dortu nám obstarají jemné sýry.

„Vyšleháme postupně pomalu mascarpone, žervé a vajíčko s cukrem. Tvarohovou směs přidáme na sušenkový základ a dáme péct na sto padesát stupňů na jednu hodinu. V troubě máme vždycky vodní lázeň,“ dodává Marek Klement.

„Když dort vyndáte, tak bude vypadat, že není upečený, ale to právě dělá ta vodní lázeň,“ vysvětluje. Kdo vodní lázeň do trouby nedá, má místo vláčného koláče obyčejnou tvarohovou buchtu. Cheesecake potřebuje jeden den odležet. Druhý den dozdobíme zakysanou smetanou, celými borůvkami a lístky máty.

autor: dak