Bohuňov na Novoměstsku má republikový primát. Nejpečlivějšího kronikáře

15. červen 2015

Martin Šikula z Bohuňova na Bystřicku je kronikářem roku 2014. Titul mu udělilo Sdružení kronikářů Čech, Moravy a Slezska. Obecní kroniku píše ručně a některé události doplňuje vlastními ilustracemi. Jednu stránku kroniky píše zhruba pětačtyřicet minut. Používá přitom speciální pero styl písma. Některé události také doplňuje vlastními ilustracemi.

V kronice také najdete odkazy na zdroje, ze kterých kronikář čerpal. Za takto pečlivě vedenou kroniku získal Martin Šikula z Bohuňova na Bystřicku titul Kronikář roku.

Martin Šikula je povoláním učitel. Studoval Ústav historických věd a věnuje se také malování. To ho zřejmě předurčilo, aby se stal kronikářem. Kroniku Bohuňova a jeho místní části Janovičky začal psát před dvanácti lety. Hned na začátku musel dopsat chybějící léta. K tomu dopomohly zápisky z kroniky místního JZD.

Kronika Bohuňova a místní části Janovičky je pečlivě rozdělena a její autor se věnuje především dění v malé obci na Bystřicku, ale dočte se v ní i o světových událostech. Každý zápis začíná Marin Šikula připravovat vždy na konci roku. Napsaný koncept poté schválí zastupitelstvo obce a nastává pro kronikáře nejkrásnější část práce a to je přepis záznamu do kroniky. Martin Šikula přitom používá speciální pero, také styl písma a celou kroniku pak doplňuje různými ilustracemi.

Kronikář Martin Šikula
autor: Petr Hladík
Spustit audio