Bohumil Novák: K triatlonu jsem se dostal z kamarádství

29. květen 2013

Hostem Tandemu byl Bohumil Novák, předseda Krajského svazu triatlonu Vysočina, který působí také jako rozhodčí v atletice, je celostátním rozhodčím České asociace triatlonu. Třicet let pracuje také jako trenér ledního hokeje. Před pár dny byl za celoživotní činnost v oblasti sportu obdržel Cenu města Jihlavy.

„Ke sportu mě přivedla asi škola, protože ve škole se dříve sportovalo, hodně se sportovalo, dokonce to bylo trošku povinný. V Jihlavě bylo 10 škol základních a tyto školy ve všem sportovaly. Dělaly se přebory v košíkový, v gymnastice, ve všem možným. A já jsem byl vybírán s mým bratrem jako reprezentant školy ve všech možných sportech,“ začíná své povídání Bohumil Novák.

Na triatlon ho nalákal kamarád. První jeho triatlon byl Dřevěný muž v Lukách nad Jihlavou. „Tak plavání, já jsem plaval normálně. Jeli jsme k rybníku Svět s děckama, ten jsem přeplaval dvakrát tam a zpátky. Plavání bylo pro mě normální. No a kolo. To já jsem vždycky říkal, že triatlon trénuju každý den. Ráno jedu do práce, což bylo 9 km, zpátky 9 km. Pak jsem si jel třeba zaplavat na Pávov, to bylo 12 a 12.km na kole, tam jsem si zaplaval a večír jsem si šel zaběhat, takovej triatlon jsem trénoval normálně.“

I když by se zdálo, že to je snadné, rozhodně to tak nebylo. „Brnkačka to nebyla, protože u triatlonu poznáte další disciplínu a to je přechod z jednoho do druhýho. To bylo největší překvapení. Jedete na kole, ty nohy jsou zvyklý na něco jinýho a najednou slezete z kola a máte běžet. Zjistíte, že ty nohy máte dřevěný nebo ocelový a trvá to docela dlouho než si na to zvyknete.“

V současné době se věnuje organizování závodů, triatlon absolvuje pro radost jednou za rok. Pracuje s hokejovým potěrem a je rád, že stále zaměstnává hlavu.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio