Bez opravdu pohodlných nůžek se kadeřník neobejde. Kvalita chrání jeho ruce

13. leden 2016

Přibyslavská rodačka Lenka Králová patří mezi nejlepší kadeřníky v zemi. Potvrdila to skvělým výsledkem na mezinárodní kadeřnické soutěži Art Image Change International. Z osmi set padesáti účastníků se probojovala mezi finálovou dvanáctku. „Každý kadeřník by se měl vzdělávat, hledat inspiraci na internetu. A jednou při takovém brouzdání jsem na soutěž narazila. Koná se každý rok a patří opravdu mezi největší v Evropě,“ vysvětlovala v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Součástí přihlášky byla fotografie Lenčiny práce. Modelka před změnou a po ní. „Šla do toho se mnou moje kamarádka, dala mi volnou ruku, měla své hodně tmavé nebarvené vlasy. Šla jsem do světlejšího odstínu, takového rezatého. Délku jsem ponechala, upravila jsem hlavně střih,“ vzpomíná Lenka Králová.

Při výběru účesů záleží hlavně na zákaznici

Změnu a účes Lenka vidí hned. „Ale záleží hodně na klientce, je důležité, jak si umí upravit vlasy, aby z účesu nebyla nešťastná. To je nejdůležitější. Nechávám se také inspirovat i od zahraničních kadeřníků, mám v hlavě vyfoceno, co bych si také chtěla vyzkoušet.“

V Praze, kde se soutěž konala, si každý kadeřník vylosoval modelku. „To bylo pro mě nejhorší. S některými modelkami bych si vůbec nevěděla rady, to bylo na celé soutěži nejhorší.“ V semifinále padl los na maminku na mateřské dovolené. „Měla vlasy odrostlé, jednu délku, moc o ně nepečovala. Domluvily jsme na střihu, také podle toho, co má doma za oblečení, jaký je její životní styl, aby to k ní sedělo,“ vysvětluje Lenka Králová.

Stylistka musela vzít modelce míry. Šlo o celkovou proměnu

Prostor na práci byl při soutěži podobný jako v salonu. „Bylo to tam prostorné, nástroje jsme měli svoje. Trému jsem cítila opravdu jenom na začátku, než jsme se rozmysleli, co budeme modelce na hlavě dělat. Atmosféra byla přátelská. V téhle soutěži není přítomná porota, aby nebyla ovlivněna průběhem. Hodnotili podle fotografií a čísel, která jsme měli vylosovaná,“ upozorňuje Lenka Králová.

Finále bylo ještě o něco těžší, protože součástí přeměny bylo i oblečení. „Vezla jsem s sebou svoji stylistku. Musela modelce vzít míry, a jakmile jsem dokončila účes, běžela do obchodu vybrat vhodné oblečení.“

Kadeřník potřebuje pohodlné nůžky

Zatímco místo a modelka se změnily, nářadí měli soutěžící svoje. „Přiznám se, že mám opravdu kvalitní nůžky. Dávám si na ně velký pozor. Mám čtvery nůžky, jedny jsou nejdražší, asi za dvacet tisíc. Takové nůžky vydrží i třicet let. Jsou pohodlnější do ruky, pokud chceme v téhle profesi vydržet třicet, čtyřicet let, nesmíme ruce namáhat, a musí nám to být pohodlné,“ uvažuje mladá kadeřnice z Přibyslavi Lenka Králová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.