Bedřich Kružík začínal jako holič, v Indii byl pedikérem. Za války navigoval letadla v Anglii

10. září 2019

Na stěně jedné z budov bývalých obuvnických závodů v Třebíči visí nová pamětní deska. Připomíná Bedřicha Kružíka, který tu krátce pracoval.

Především to ale byl člověk, který se z holiče a kadeřníka vypracoval na výborného navigátora československé samostatné letky u britské 68. noční stíhací perutě RAF.

„Bedřich Kružík se nejprve vyučil holičem a kadeřníkem tady v Třebíči. V roce 1937 začal pracovat ve Zlíně u Bati,“ říká třebíčská badatelka Eva Pokorná. Pro svoje schopnosti byl Bedřich Kružík vybrán pro práci v Indii. Tam pracoval jako prodavač a pedikér. „V Československu všechny Baťovy prodejny měly svého pedikéra.“

Vlastenectví přivedlo Bedřicha Kružíka až do československé jednotky RAF

Na jaře roku 1938, krátce po okupaci, napsal Bedřich Kružík dopis prezidentu republiky, že chce bojovat proti okupantům. „Je odeslán do Francie, dostává se do letecké skupiny jako letec střelec,“ říká Eva Pokorná. Po kapitulaci Francie odplouvá Bedřich Kružík lodí do Anglie a dostává se k RAF. Stává se navigátorem československé samostatné letky u britské 68. noční stíhací perutě.

V roce 1949 přišlo propuštění z armády, v roce 1953 jáchymovské doly

Po konci války se Bedřich Kružík vrátil do Československa, a pracuje v armádě. Stíhá ho ale osud všech českých letců v Anglii. „16. června 1949 je od armády propuštěn. 13. února 1953 byl zatčen, byl odsouzen na deset let, skončil v uranových dolech v Jáchymově,“ pokračuje ve vyprávění badatelka.

S Karlem Picmausem si povídali o Indii, Jáchymově i o létání

V roce 1961 se Bedřich Kružík po amnestii vrací do Třebíče, a nastupuje jako frézař v Západomoravských strojírnách. Tam se setkává s celoživotním leteckým nadšencem Karlem Picmausem. Ten na přátelství dodnes vzpomíná. „On byl nadšený, že lítám. Vyprávěl postupně celý jeho životní osud,“ říká. Povídali si o Indii, o jáchymovských dolech, ale i o létání.

Anglické hodinky Bedřicha Kružíka znovu spatřily světlo světa při odhalení pamětní desky

Naposledy se viděli na konci srpna roku 1971. „On měl na ruce anglický hodinky, a říká: ty hodinky budou tvoje,“ vzpomíná Karel Picmaus.  Nedočkal se jich, a dlouho nevěděl, kde skončily. Uviděl je až 3. září 2019. Po odhalení pamětní desky Bedřicha Kružíka je veřejnosti ukázal sběratel Richard Horký. I s uniformou a vyznamenáními Bedřicha Kružíka je vystaví v centru Alternátor v Třebíči.

Spustit audio