Bazén v Moravských Budějovicích potřebuje opravu. Jinak zůstane zavřený

9. srpen 2019 08:00

Plavecký bazén venkovního koupaliště v Moravských Budějovicích na Třebíčsku přichází denně asi o deset metrů krychlových vody. Kde je závada, se nepodařilo zjistit.

Příští rok možná zůstane zavřený. Potřebuje rekonstrukci, kterou projektanti odhadli na 37 milionů korun, což takřka odpovídá veškerým výdajům na investice asi sedmitisícového města. Bez dotací si opravu nebude moci dovolit. Médiím to řekl starosta Vlastimil Bařinka (Sdružení občanů M. Budějovice).

Bazén v základní škole

Kromě bazénu na koupališti potřebuje obnovu za asi 20 milionů korun bazén v Základní škole Havlíčkova, kam jezdí na hodiny plavání i děti zhruba ze 14 okolních obcí. Má prorezavělou vanu a špatnou filtraci vzduchu, nevyhovující sociální zázemí a šatny. Bazén je podle Bařinky v provozu takřka 30 let. Poslední větší údržbu podstoupil v roce 2005, když město investovalo asi 1,7 milionu.

Dojíždění do Třebíče

I přes nedostatky bude podle Bařinky v následujícím školním roce bazén v provozu. Možná ale také poslední rok. Pak by se musela výuka plavání konat v Třebíči. Pro školy v obcích na jihu okresu by to ale znamenalo dlouhé dojíždění. Například z Jemnice je to do Třebíče asi 45 kilometrů.

Mateřská škola

Mimo provoz už je několik let bazén v místní mateřské škole. Letos nechala radnice zpracovat projekt na jeho obnovu. Stála by víc než sedm milionů. „Pokud bychom všechny bazény měli investovat ze svého, nebudeme ve městě tři nebo čtyři roky dělat nic jiného,“ řekl starosta.

Město přitom plánuje stavbu nové infrastruktury v lokalitě Mexiko, nové veřejné osvětlení či opravu chodníků a mostu.

Na provozu koupaliště, které za loňskou sezonu navštívilo 22.000 lidí, město ročně ztrácí 1,5 až 1,8 milionu korun. Koupaliště bude podle starosty lidem přístupné ještě asi tři týdny. „Pak bazén vypustíme a budeme shánět dotace a firmu, která to udělá,“ řekl starosta. Nepodaří-li se to, připustil, že příští rok bazén po 32 letech možná v provozu nebude.

Spustit audio

Související