V Třebíči staví centrum lidové kultury. Otevřeno bude už před Vánoci

7. srpen 2019 06:10

Nové centrum tradiční lidové kultury v Třebíči zatím sice připomíná ze všeho nejvíc staveniště, ještě před Vánoci se ale otevře návštěvníkům.

Budova v Cyrilometodějské ulici bývala muzeem dělnického hnutí a také jednoho z komunistických politiků.

„Teď už se to chýlí k nějakému závěru a termíny dodržíme, jak se po nás chce. Máme hotové fasády, úpravy vnitřní povrchy, truhlařina je také hotová, už se dělají dokončovací práce, venkovní úpravy, instalace,“ popisuje vedoucí stavby Radek Zajíc opravy domu z 2.poloviny 16. století na Cyrilometodějské ulici v Třebíči.

Provozovatelem bude muzeum

Už na podzim by mělo otevřít své brány zřejmě jediné centrum tradiční lidové kultury na Vysočině. V plánu to má budoucí provozovatel -  Muzeum Vysočiny Třebíč.

„Muzeum Vysočiny Třebíč tento objekt dovybaví a bude ho pak provozovat v rámci projektu měkkých aktivit, což jsou přeshračniční taneční workshopy, folklorní představení, kovářské řemeslo, hodně modrotisku, myšleno řemeslo modrotisku,“ dodal ředitel Jaroslav Martínek.

Bohumír Šmeral

Dům není pozoruhodný jen svým stářím. Jaroslav Martínek ukazuje místnost, kde bydlel Bohumír Šmeral, tedy muž, který ve 20. letech minulého století spoluzakládal Komunistickou stranu Československa.

„Narodil se tady nejenom Bohumír Šmeral, ale i jeho bratři Theodor, Arnošt, Albín a Hubert. Potom byl vyzdvižen v době totality jejich význam. Díky tomu nebyla tato usedlost zbouraná, byla prohlášena za kulturní památku, zachovanou zemědělskou usedlostí příměstského typu.“

Památník dělnického hnutí

V 60. letech komunistický režim objekt přejmenoval na památník dělnického hnutí a později v ní otevřel i expozici o Bohumíru Šmeralovi. Muzeum Vysočiny tam pak mělo knihovnu a depozitář. Aktuálně tam své místo najde pro změnu tradiční lidová kultura Vysočiny.

První aktivity muzeum nabídne už před Vánocemi -  pro děti chystá adventní pásmo. Od jara by se pak měly konat jarmarky a řemesla modrotisku a kovářství, nebo pravidelné výstavy. 

autoři: Aneta Chytková , mik
Spustit audio

Související