Atentátník Aloise Rašína střílel přesně před 100 lety. Vrah Josef Šoupal byl z Brodu

5. ledna 1923 byl pátek. Josef Šoupal, rodák z Německého později Havlíčkova Brodu, dvakrát vystřelil na ministra financí Aloise Rašína. Strůjce měnové reformy po pár dnech zemřel. Šoupal unikl trestu smrti, ve vězení strávil bezmála dvacet let.

Josef Šoupal se narodil v tehdejším Německém Brodě v dělnické čtvrti v části města Kokořín. „Jeho otec byl vyučen ševcem, živil se ale jako stavební dělník. Matka pracovala tady pro textilní továrnu. Strávil tady celé dětství, pak si našel místo v pojišťovně, takže dost slušně placené místo,“ říká historička havlíčkobrodského muzea Alena Jindrová.

„Šoupal se scházel se svými vrstevníky, kteří v té době, na začátku první republiky, tíhli k levicovým myšlenkám,“ dodává.

5. ledna 1923

Josefu Šoupalovi bylo 19 let, když 5. ledna 1923 dvakrát vystřelil na tehdejšího ministra financí prvorepublikové vlády a architekta měnové odluky od rakousko – uherské koruny Aloise Rašína. Ten později na následky zranění zemřel.

Trestu smrti Šoupal unikl jen o krůček, byl velmi mladý. Nakonec byl odsouzen na osmnáct let a policie zatýkala i jeho komplice. „Nejvýznamnější představitel té komunistické buňky byl Theodor Eisler, který byl také zatčen 11. ledna a někteří z nich byli odsouzeni k několika měsícům těžkého žaláře,“ dodává historička.

S novým jménem na svobodě

Vrah Aloise Rašína byl z vězení propuštěn v roce 1943. S novým jménem Ilja Pravda se dokonce vrátil do svého rodiště. „Vrátil se. Dokonce jsme v archivu našli jednu listinu, která je podepsaná jménem Ilja Dněprostroj, což je jiná varianta jeho jména, které používal. Je to ze 7. srpna 1945. Zastává se tam místních občanů proti machinacím podnikatelů. Snažil se angažovat v místní politice těsně po válce.“

Svou oběť nakonec Josef Šoupal alias Ilja Pravda přežil o 36 let. Zemřel v listopadu 1959.

autoři: daz , mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.