Alergikům pomůže zvýšený přísun vitamínu C

14. květen 2015
Dobré odpoledne

„Ve dvaceti letech po roční léčbě alergie jsem na tom byla hůře než před léčbou. Tehdy to byla nová nemoc, takže jsem i na rady své lékařky vyzkoušela místo léků pročistit tělo,“ vzpomíná Iva Georgievová. „Výhodou bylo, že se o mě starala babička, která vařila postaru, velice přirozeně. Zatímco jinak bývá celková změna životního stylu velmi těžká, v tomhle jsem měla velké štěstí. Nyní bydlíme na konci vsi, kde je rozkvetlá louka a řepková pole, takže jsme úplně zavalení pylem. A přesto potíže nemám.“

Iva také připomíná, že doba, kdy se dá proti alergiím něco dělat, je v zimě: „Teď na jaře už se jenom hasí požár. Alergii také velmi zhoršují chemické látky v potravinách, špatně stravitelné potraviny, ale také přetížení, stres, vztek a alkohol.“

Přepuštěné máslo pomáhá celoročně

Na svědivé červené oteklé oči zabírá studené mléko. „Nepoužívejte ale mléko tříměsíční, nejlepší je čerstvé a více tučné. Dokonce svářeči si dříve vyplachovali své zarudlé oči šlehačkou. Stačí nalít do kalíšků na oční kapky a vypláchnout nejprve jedno a potom i druh oko,“ doporučuje Iva Georgievová.

Na nadměrné kýchání a smrkání z alergie pomáhá do nosu přepuštěné máslo. „Ghí vytáhneme ztuhlé z ledničky, vyválíme prsty malý váleček a vsuneme do nosu, popotáhneme. Ono zklidní sliznice, a nepustí nám pyl dál do těla. Nejprve si člověk párkrát pšíkne, ale pak to zabere. Ghí zklidňuje a pomáhá i proti astmatickým záchvatům. Je ale nutné užívat ho celoročně,“ zdůrazňuje Iva.

Pijme vlažnou vodu s citronem

Posílit organizmus můžeme zvýšeným přísunem vitamínu C, ale z přirozených zdrojů. „Například kdo vyráběl rakytníkový sirup, měl by ho využít. Můžeme si udělat ještě i šípkový čaj s meduňkou. Dalším zdrojem vitamínu C je kvašené zelí, například s ječnými kroupami a červenou čočkou v polévce. Dále pak citron. Můžeme si ho dát ve formě nápoje z převařené vody s medem a citronovou šťávou místo přehnaně sladkých vod,“ uvádí Iva Georgievová.

Iva Georgievová

Co se týká otoků v obličeji, tam podle Ivy pomůže sezamový olej, který natřeme na obličej a po deseti minutách smyjeme. Neměli bychom také zapomenout často se sprchovat a mýt si vlasy, aby se pyl nedostal do domácnosti a do postele.

Chat s Ivou Georgievovou

autor: dak
Spustit audio