Akumulátor z pily na dřevo využijete i jinde

5. září 2014
Dobré odpoledne

Blíží se zima a je nutné začít se chystat, zejména přípravou dříví na topení, pro kterou potřebujeme kvalitní pilu. Pily se dají rozdělit do tří skupin – akumulátorové, elektrické a motorové. Podstatný rozdíl u všech pil je ve výkonu a hlučnosti.

Akumulátorová pila nepotřebuje benzín. „Protože je méně hlučná, hodí se do chatových oblastí, kde by mohla řezání dříví s hlasitou pilou rušit sousedy. Do lesa na dřevo se s ní dá také jít, ale tam už je potřeba pořídit si silnější baterii, taková má výdrž až tři hodiny,“ říká Lubomír Mach. Podle něj jsou akumulátorové pily na trhu jen asi třetí sezónu, a daly by se proto stále považovat za novinku. „Mezi zákazníky, kteří si je pořizují, se řadí spíše firmy. Využívají té výhody, že akumulátor se dá použít i pro křovinořezy nebo plotové nůžky.“

Benzínová pila je sice hlučnější, ale má vyšší výkon, zpracuje větší množství dříví. Tyto motorové pily na benzín jsou určeny pro zpracování větších průměrů i objemů dřeva.

Známe i pily elektrické, se kterými se sice nedá jít do lesa, ale dříví na zimu se dá pěkně a snadno nachystat u domu. Kolébková pila nebo stolová je známá pod názvem cirkulárka – také tyto pily se podle Lubomíra Macha před zimou hodně prodávají. „Zákazníci jsou skutečně navyklí na přípravu dřeva v těchto měsících a pily kupují.“

Pilu je podle servisního odborníka lepší pořídit v kamenném obchodě, kde se vám dostane instrukcí jak pilu ovládat a jak se o ni starat, lépe se také vyřizují reklamace. „Lepší je přidat si nějakou tu korunu navíc a mít potom k dispozici servis a poradenství, než jít do supermarketu pro levnou pilu,“ doporučuje Lubomír Mach. Dodává, že je také využít slevových akcí na pily, které mají obchodní domy většinou touto dobou na podzim.

autor: dak
Spustit audio