Aktivní senioři se učí i na vlastním notebooku

24. březen 2015
Dobré odpoledne

Spolek Život 90 nabízí seniorům mimo jiné i volnočasové aktivity. „Jsou spokojení hlavně proto, že se u nás naučí s počítačem. Chodí se učit jak pracovat c PC, jak si založit skype nebo facebook, aby si mohli dopisovat s vnoučaty. Kdybyste viděli, jak oni báječně zvládají ten počítač, jde jim to někdy lépe než nám,“ chválí seniory ředitelka spolku Život 90 Zuzana Pěchotová. „Nosí si dokonce své vlastní notebooky, protože chtějí ukázat, kde je který ,čudlíkʼ na jejich vlastní klávesnici. Přinesou si sešit, všechno si zapíší a příští hodinu je z toho vyzkoušíme a oni to všechno umí,“ směje se.

Další nabízenou aktivitou je výuka angličtiny. „Učení jim jde, baví je to, krásně vyslovují. Výuka probíhá v malých skupinkách, ale může být i podle zájmu individuální. Tito senioři pomaleji stárnou, protože více přemýšlí, pracuje jim mozek, udržují se v aktivním životě.“ Na hodiny výuky počítačů nebo angličtiny se můžete přihlásit na adrese spolku Život 90 (Žižkova 98, 586 01 Jihlava)

Senioři se sdružují i v jiných klubech

Život 90 nabízí seniorům i jiné činnosti, například rukodělné práce, vyrábět dárky či dekorativní předměty, malovat na sklo a podobně. „Větší část seniorů ale chodí i do Klubů seniorů nebo Klubů důchodců, kde dělají báječné akce, na výlety, zájezdy, do muzeí, požádají ozdravné pobyty. Každý si najde aktivitu, která by mu vyhovovala, stačí se jen zapsat,“ říká ředitelka spolku Život 90.

Svaz postižených civilizačními chorobami je podle Zuzany Pěchotové také velmi aktivní, funguje i ve Stonařově, v Bystřici, Herálci na Žďársku, v Pelhřimově nebo v Třebíči. Informace o všech možnostech, jaké senioři mají, získáte jak ve spolku Život 90, tak také na městských úřadech či v senior pointech, jeden najdete například na krajském úřadě nebo v jakékoliv organizaci poskytující sociální služby.

Malé obce potřebují dobrovolníky

V malých obcích je dopravní obslužnost velice špatná, mnohdy mají jen jeden spoj za den. „Podle mého názoru to závisí hodně na starostovi obce. Kdyby třeba zařídil nějaký autobus seniorům jednou za měsíc, tak to už je dvanáctkrát do roka,“ uvažuje Zuzana Pěchotová. „Tyto služby sice jsou založeny na ekonomických základech a ledacos se proto nevyplatí, ale na druhou stranu mnoho věcí dnes funguje na bázi dobrovolnictví, protože nám to umožňuje zákon o dobrovolnictví. Stačí jen chtít,“ uzavírá.

Zuzana Pěchotová, sdružení Život 90
Chat se Zuzanou Pěchotovou

autor: dak
Spustit audio