Prodloužit trvanlivost, usnadnit přípravu i zvýšit atraktivitu potravin je úkolem takzvaných éček, existuje jich na 1500
Éčka, nebo-li potravinářské přídatné látky, tedy aditiva, se záměrně přidávají do potravin z různých technologických důvodů. Pro delší trvanlivost, hezčí vzhled, vhodnější konzistenci nebo lepší chuť.
Název éčka spadá do moderní doby, kdy se objevila potřeba srozumitelně mezinárodními kódy označit takzvané přídatné látky, aditiva v potravinách. Je to obrovská skupina látek. Pokud se podíváme na kódy éček s pomlčkou a s nějakou číselnou řadou, tak k dispozici je dnes 1500 kódů.
Používají se prakticky při všech technologiích výroby potravin. Samy o sobě ovšem potravinou nejsou a nejsou ani potravinovou přísadou. „Že bychom dostali jídelní lístek, kde by byla pouze nabídka éček - vyberte si podle své chuti - to ne,“ směje se emeritní hygienik Jiří Kos.
Éčka se přidávají do potravin při výrobě, balení, přepravě i skladování, protože cílem jejich použití je jednak udržení nezávadnosti potravin, hygienické prodloužení doby spotřeby, zlepšení kvality potravin a udržení nutriční hodnoty.
Jejich cílem je i zvýšení přitažlivosti potravin pro spotřebitele a mnohdy i usnadnění přípravy potravin. To se týká hlavně polotovarů. „Zaveďte dítě do cukrárny, kde všechny laskominy budou šedé barvy a vedle bude provoz, který bude hýřit pestrými barvami. To dítě vás okamžitě donutí jít do toho pestrého provozu a koupit něco tam,“ uvedl na příkladu význam éček v komerci potravin Jiří Kos.
Jaké jsou podmínky pro používání éček, a je možné se jimi předávkovat? I na to Jiří Kos odpověděl. Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Původně chtěl dělat elektronickou hudbu, už dvacet let s otcem tvoří Duo Jamaha
Už více než 20 let funguje Duo Jamaha. Zakladatelem kapely je Alfonz Kotvan. Jeho syn Marian se hudbě, kterou v současné době hrají, ale tehdy věnovat nechtěl.
-
Zkušenosti a motivaci k dalšímu tréningu nenaberete jinde, než na jevišti
Na Slovácku a v Uherském Hradišti je velké množství dětí, dospělých i seniorů, kteří se věnují tradiční lidové kultuře. Folklorika tour přinese folklor i do Jihlavy.
-
Novým porotcem v soutěži Pochoutkový rok je Roman Paulus
V neděli se naplno na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu rozjede nový ročník Pochoutkového roku 2023. Můžete opět posílat své oblíbené domácí recepty a vyhrát!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.