Zvláštní genetickou poruchu luňáka Ludvy jezdí do Pavlova zkoumat vědci z univerzit

29. prosinec 2020

V záchranné stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou se starají o nemocná a zraněná zvířata. Některé jejich nemoci jsou tak vzácné, že se o ně zajímají i vědci z renomovaných univerzit.

Jednu takovou chorobu má i luňák Ludva. Nikdo neví, jak k ní přišel.

„Na Vysočině známe jen jedno hnízdo luňáka červeného. To hnízdo je tak trochu prokleté,“ říká ředitel záchranné stanice v Pavlově Zbyšek Karafiát. Už v roce 2015 se do stanice dostal luňák Felix, mládě, které si sedlo na vedení vysokého napětí a upálilo si křídlo. V roce 2017 zahnízdili luňáci na Vysočině znovu. „Nějaký darebák nastražil otrávenou návnadu, a vytrávil celé hnízdo,“ říká ještě dnes se smutkem v hlase Zbyšek Karafiát.

Luňák Ludva nemá žádná dlouhá pera. Nemůže proto létat

V roce 2018 vyvedli luňáci čtyři mláďata. Jedno z nich mělo genetickou vadu peří, a skončilo v pavlovské voliéře. „Je to poměrně vzácné onemocnění. Spočívá v tom, že při dorůstání se to pero v polovině zakroutí a upadne,“ vysvětluje ředitel stanice.

Luňák Ludva, jak mu v Pavlově říkají, tak nemá žádná dlouhá pera a nemůže létat. Zajímavé je, že úplně stejnou vadu má i včelojed lesní, který obývá vedlejší voliéru.

Nejchytřejší pták je krkavec

Pracovníci stanice s postiženými ptáky pracují. Krmí je z ruky, a snaží se, aby se nebáli lidí. Genetické vady také jezdí zkoumat vědci z vysokých škol a ústavů.

„S Karlovou univerzitou řešíme i inteligenci ptáků. Zatím to vychází, že nejchytřejší je krkavec,“ dodává Zbyšek Karafiát. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.