Zkuste si udělat krůtí karbanátky podle našeho receptu. A vaše chuťové pohárky vám budou vděčné
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.
Suroviny:
mleté krůtí maso 700 g, středně velká cibule, česnek, sušená rajčata 2 velké lžíce, pažitka, chilli papričky, koriandr, 50 g strouhaného ementálu, sůl, pepř, oregano
Postup:
Maso osolte, opepřete a přidejte sušená rajčata nasekaná na malé kousky, nasekanou pažitku a oregano.
Cibuli nakrájejte na malé kousky a nechte zesklovatět na olivovém oleji, těsně před koncem přihoďte prolisované stroužky česneku, dejte na stranu trochu vychladnout, poté přidejte do masové směsi.
Na závěr přidejte ještě nastrouhaný ementál a trochu chilli a koriandru, vše dobře promíchejte a tvořte karbanátky. Na jeden karbanátek cca velkou lžíci masové směsi, dobře se tvarují namočenou rukou.
Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.
Související
-
Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso
Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená rajčátka a uprostřed kvalitní kousek propečeného hovězího. Řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru.
-
Zkuste podle našeho receptu kuřecí karbanátky se sýrem a sušenými rajčaty. A určitě nebudete litovat
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs z níž se udělají placičky, které se smaží.
-
Vyzkoušejte recept na výborné karbanátky s lečem od věrné posluchačky Slávky. Nebudete litovat
Jsme moc rádi, když na pořad Vaříme s Habadějem reagujete a posíláte nám své recepty. Vyzkoušejte ten na výborné karbanátky s lečem od jedné naší věrné posluchačky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.