Zapečená treska se špenátem. Zdravé a lehké jídlo, které také parádně pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Ingredience
  • 6 filetů tresky
  • 1 kg mraženého listového špenátu
  • česnek
  • sůl
  • bílý mletý pepř
  • sladká mletá paprika
  • máslo
  • sýr na posypání

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Postup:
Špenát dáme do hrnce a necháme ho povolit. V hrnci ho pak podusíme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a promícháme.
Tresku dáme na talíř a každý kus z každé strany osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
Připravíme zapékací mísu, potřeme máslem a naskládáme filety tresky. Na ně rozetřeme špenát a dáme zapéct do předehřáté trouby na 180°C na 20 minut. Ke konci špenát posypeme sýrem a necháme ještě dopéct na 5-10 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka