Sekaná se zeleninou a bramborovou kaší. Jídlo jako od babičky, které navíc potěší barvami i vaše oči

Sekaná je známá v českých zemích už od středověku. Dříve se však jednalo o luxusní jídlo, které se připravovalo výhradně z kýty nebo svíčkové a maso se nemlelo, ale sekalo se nadrobno ručně. Všechno změnil až vynález mlýnku na maso. 

Dnes patří domácí sekaná oblíbeným pokrmům. Nebojte se k masu přidat i nějakou zeleninu nebo houby, dodají masu další chuť a šťavnatost.

Ingredience
  • 800 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 cibule
  • 150 g mraženého hrášku
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 ks vejce
  • bílek (na potření)
  • olej

Když se řekne sekaná, řadě z vás se vybaví klasické jídlo a teplo domova. Možná se může zdát, že sekaná s bramborovou kaší je docela obyčejné jídlo, ale není tomu tak. I když je na přípravu jednodušší než by se dalo čekat.

Pokud se do sekané pečeně pustíte, měli byste mít na paměti aspoň dva kvalitativní požadavky. Jako každá pečeně, i tahle by měla být krásně šťavnatá, nikoli suchá nebo dokonce drobivá. A jako každý dobrý výrobek z mletého masa, neměla by při pečení popraskat nebo jinak měnit tvar.

Domácí sekaná je vždy ta nejlepší. Patří do repertoáru obyčejné venkovské kuchyně. Její rustikální vzezření ji nemůže katapultovat do nejvyšších sfér gastronomie, ale přesto je příprava dobré sekané docela umění.

Postup:
Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli nakrájenou najemno, mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.
Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchněte o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch, bochník sekané díky tomu nepopraská.
Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy - v ní se totiž sekaná snadno peče a drží tvar.
Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou.
Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete formu vyložit plátky anglické slaniny.
Formu se sekanou vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.