Plněné papriky s rýží, žampiony a sýrem feta vážně nemají chybu. Zkuste a zaručeně nebudete litovat

Je doba paprik, které se dají v současné době koupit za přijatelnou cenu. Využijme toho a připravme si papriky jinak než v leču nebo s rajskou omáčkou. Pro ještě lepší a pikantnější chuť vybereme papriky, které trochu pálí.

Ingredience
  • 4 barevné papriky
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 200 g žampiónů
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 g sýra feta
  • 150 g rýže
  • 150 g cherry rajčátek
  • 100 g rajského protlaku
  • 40 g ovesných vloček
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • majoránka

Plněné papriky s rýží a sýrem feta jsou skvělá lehká večeře nebo oběd, kterou můžete doplnit pečivem. Používají se i jako příloha k masu. Udělejte si je také.

Papriky a kapie mnoha tvarů a barev patří na náš stůl už dlouho. Tahle skvělá šťavnatá zelenina je výborná v mnoha receptech. Ať už si koupíte masité barevné kapie, bílou slovenskou papriku, pálivou zelenou špičatou papriku nebo nasládlou červenou, určitě si pokaždé pochutnáte.

Smažte je, pečte je, plňte je, duste je, rozmixujte je na pomazánku nebo z nich připravte krémovou polévku.

Postup:
Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
Papriky očistíme, podélně rozpůlíme a rozložíme do velké zapékací misky nebo pekáče. Očištěné houby nakrájíme na čtvrtiny. Cherry rajčata očistíme a nakrájíme na poloviny.
V míse dobře promícháme uvařenou rýži, žampiony, ovesné vločky, rajčata, 50 g pasírovaných rajčat, sůl, pepř, oregano a majoránku. Výslednou směsí naplníme poloviny paprik v pekáči.
Zbylá pasírovaná rajčata, protlak a vývar promícháme, dochutíme solí a pepřem a nalijeme na dno zapékací misky. Každou papriku ještě posypeme nadrobeným sýrem feta a dáme zapékat do trouby rozehřáté na 180 °C.
Jako příloha se hodí toasty.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.