Zkuste si udělat krůtí kari nudličky s pórkem. Odborníci totiž řadí krůtu mezi superpotraviny

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí kari nudličky s pórkem. Nebudete litovat.

Ingredience
  • 800 g nových brambor
  • 2 pórky
  • 4 krůtí prsní řízky
  • česnek
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 2 lžičky kari koření
  • sůl
  • pepř

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Postup:
Krůtí řízky osušíme, nakrájíme na nudličky a dáme marinovat s drceným česnekem, citrónovou šťávou, rajským protlakem a sójovou omáčkou v lednici asi 25 minut.
Brambory umyjeme a dáme je vařit ve slupce do silněji osolené vody.
Pórek zbavíme zelených konců a kořene, dobře jej umyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.
Krůtí nudličky zbavíme přebytečné marinády a opečeme je v rozehřátém oleji dozlatova. Hned poté přidáme pórek a krátce zasmahneme. Vše zalijeme vývarem, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 10 minut.
Uvařené brambory scedíme a nakrájíme na čtvrtinky, které přidáme ke krůtímu masu s pórkem. Promícháme a společně dusíme asi 5 minut, aby se vše spojilo. Dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
Podáváme s rýží.

Krůtí krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.