Zkušenosti a motivaci k dalšímu tréningu nenaberete jinde, než na jevišti

3. březen 2023

Ve Zlínském kraji, konkrétně na Slovácku a v Uherském Hradišti, je obrovské množství dětí, mládeže nebo i dospělých a seniorů, kteří se věnují tradiční lidové kultuře. Základní umělecká škola Folklorika a věhlasná cimbálová muzika Cigánski Diabli budou folklor šířit i za hranice Zlínského kraje. Už brzy s ním seznámí i Jihlavu.

Před 15 lety bylo v Uherském Hradišti a blízkém okolí více než 50 nejrůznějších skupin, které se věnovaly lidovému tanci a muzice. „Říká se, já to neříkám ve zlém, ale taková anekdota, že když v Hradišti chytnete dlažební kostku a hodíte do davu, tak trefíte folkloristu,“ směje se dramaturg Základní umělecké školy Folklorika a taky Floklorika tour Martin Rezek.

„Ale řekněme, že jsme na to snad právem hrdí, že se ta lidová písnička, lidový tanec a ty tradice obecně udrží a předávají z pokolení na pokolení,“ pokračuje.

Folklorika tour

Myšlenka podobné turné udělat, se váže už k roku 2021, kdy na jednom jevišti stáli žáci ZUŠ Folklorika společně s orchestrem Cigánski Diabli. Byla to příležitost motivovat děti k další práci, ale hlavně jim poskytnout příležitost posbírat co největší množství zkušeností. A ty zkušenosti nenaberete jinde než na jevišti.

„A když jsme zjistili po realizaci toho prvního společného vystoupení, že některé děti to opravdu nakoplo. Dokonce jedna taková historka je, že jedno děvčátko, které nechtělo hrát na ty housle, protože ho to naplňovalo, tak právě po absolvování tohoto koncertu doma holčička sdělila mamince, že si ty housle vezme i na prázdniny k babičce, protože zjistila, že to vlastně asi má smysl cvičit,“ popisuje Martin Rezek.

Folklorika tour bude mít pět koncertů. Začíná v Jihlavě 7. března.

Může jít o obrázek 7 lidem , stojícím lidem a text that says 'ম LK #66 RIKA TOUR 2023 7.3. JIHLAVA 19.00 DKO WWW.DKO.CZ Jihlava 21. 22. CIGÁNSKI DIABLI ZUŠ FOLKLORIKA PRAHA RÍČANY VALAŠSKÉ KLOBOUKY UHERSKÉ HRADIŠTE'
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.