Zetory pomáhají v tanzanijské vesnici Mpanga

Hostem středečního Tandemu byl žďárský farář Josef Novotný, který se na přelomu ledna a února vydal s dalšími deseti lidmi na pomoc do Africké vesnice Mpanga.

Na začátku všeho bylo přátelství dvou studentů: jednoho z Brna – Řečkovic a druhého z africké Tanzánie. Farář Jan Kotík na své návštěvě v Africe zjistil, že tamní chudá farnost potřebuje traktory, protože s pluhem taženým krávami se dá orat jen několik hodin denně.

Sbírky v českých kostelích poté umožnily zakoupit hned tři staré Zetory, které se dají snadno opravit. Stačilo je naložit do kontejneru, poslat lodí do Dar es Salaamu a na místě už potom „jen“ přepravit posledních 600 km na jih země do Mpangy.
Po obstrukcích ze strany afrických úředníků při vyzvednutí traktorů, potížích s kamionem, který je měl odvézt, se nakonec vše podařilo. Dokonce i dojet posledních 170 km po neupravených cestách přímo na traktorech až na místo.

Mpanga je vesnice s farností o několika stovkách obyvatel, kde už loni Češi pomohli se stavbou školky. Letos spolu s traktory do ní dětem přivezli i hračky od studentů žďárského Biskupského gymnázia, a další pomoc. Kromě toho naučili místní něco málo ze základů lékařské péče, také jak opravit doručené Zetory a pomohli se stavbou oltáře v místním zatím nedostavěném kostelíku, kde bude jednou na věži viset i zvon věnovaný jako dar od firmy Žďas.

Josef Novotný přiznal, že největší zážitek v něm zanechala návštěva školy, kam se při běžném provozu do jedné třídy vejde kolem stovky dětí. Ty musí vydržet bez svačiny i pití několik hodin výuku třeba i na zemi. Přesto chodí do školy rády a možnosti se vzdělávat si váží.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.