Zemědělci by mohli v budoucnu zavlažovat brambory. Speciální hadicí, přímo do brázd

16. květen 2018

Zemědělci by mohli efektivně zavlažovat brambory. Na technologii pracují odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského (VÚB) v Havlíčkově Brodě. Speciální děrovanou hadicí dodávají vodu přímo do hrůbků, navíc podle vlhkostních čidel.

„Základem jsou kapkovací hadice, které jsou zapraveny do hrůbků pod povrch země. Čerpá se do nich voda, která nikde okolo nestříká, ale vytéká v malých dávkách přímo ke kořenům rostlin,“ vysvětil Pavel Kasal z VÚB.

V omezené míře se takový postup dosud používal při pěstování zeleniny. „Daleko efektivněji brambory tu vodu využijí a celý systém je tak šetrný ke zdrojům vody, které jsou v poslední době stále více omezeny,“ dodal.

Vodu na zalévání na experimentální farmě ve Valečově poblíž Okrouhlice na Havlíčkobrodsku čerpají z nedaleké Sázavy. Vše je plně automatické. O přesné dávkování se starají vlhkostní čidla. Jedná se prý o tak malé množství, že se to toku nemůže nijak dotknout.

„Samozřejmě lze to udělat z jakéhokoliv zdroje vody, například z vrtů, z nádrží a do budoucna se uvažuje i o zachytávání dešťové vody do nejrůznějších nádrží.“

Speciální stroj zapraví hadici do brázd

Brambory se sází do řádků, respektive hrůbků. Hlíza leží uvnitř, přikrytá zeminou a odtud vyrůstá. Kapkovací hadici je, při tomto způsobu závlahy, nutné zapravit přímo k hlíze.

„Pro pokládání zavlažovacích hadic zkonstruovali prototyp speciálního stroje zavěšeného na traktoru. Ten je zatím jediný svého druhu,“ ukazuje Daniel Vejchar z VÚB.

S výzkumem bramborářští odborníci ještě nekončí. Před sebou mají ještě rok práce. Aktuálně hledají optimální dávkování vody s ohledem na výnosy.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio