Zeď svobody na jihlavském náměstí připomíná události listopadu 1989

15. listopad 2019

Uplynulo 30 let od takzvané Sametové revoluce. Dovedou si dnešní mladí ještě představit, jak Češi před rokem 1989 žili, a co se po 17. listopadu změnilo?

V Jihlavě to připomíná Zeď svobody, velká brána s nápisy, které připomínají dobu před i po listopadu.

Autorem projektu zeď svobody je Petr Píša, který stojí i za scénářem velkolepých oslav sta let republiky v roce 2018. Po celý týden před sedmnáctým listopadem k bráně v pravidelných časech přichází dvacítka mladých lidí oblečených v černém, s přilbami na hlavách a plexisklovými štíty a obušky v rukou. Vytvoří kordon velmi podobný tomu na Národní třídě v listopadu roku 1989. „Chceme si důstojně připomenout chvíli, kterou, pevně doufám, nikdo z vás nezažijete. Já jsem to zažil,“ říkal Petr Píša studentům jihlavských středních škol, kteří s učiteli každý den ke zdi přicházeli.

Kordon černooděnců se štíty a obušky připomněl mnohým Jihlavanům skutečné události z roku 1989

Kordon černooděnců se štíty se poté od zdi přesouval do jihlavských ulic. To celé, kromě studentů, sledovali i kolemjdoucí Jihlavané. „Byl jsem dvaadvacátého v Praze, a ten kordon jsem tam zažil,“ vzpomíná muž, stojící v Benešově ulici. „Pro nás to je hodně živý, protože jsme to zažili. Ty děcka, ty vůbec o ničem neví, jak to bylo,“ přidávají se manželé, kteří jdou náhodou kolem. „Já jsem to viděla ve Vyprávěj, ale jinak ve škole jsme se o tom moc nebavili zatím,“ říká jedna ze studentek.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.