Ze začátku války posílala Vysočina na Ukrajinu potraviny, spacáky a oblečení. Po téměř roce trvání konfliktu pomáhá hlavně technikou

21. únor 2023 12:59

Ruská invaze na Ukrajinu, která začala před necelým rokem, partnerství Kraje Vysočina a Zakarpatské  oblasti paradoxně utužila. Posílily kontakty a hlavně pomoc dostala humanitární charakter. Zrovna v den, kdy ruská vojska zaútočila na Ukrajinu, se do Zakarpatí chystala delegace z Vysočiny. Tuto cestu museli krajští úředníci kvůli bezpečnosti 24. února 2022 nad ránem zrušit.

Ze začátku konfliktu posílala Vysočina na Ukrajinu hlavně spontánní pomoc, která měla zajistit hlavně základní lidské potřeby. „Bylo to jídlo, přikrývky, spacáky i oblečení, protože ti lidé často opouštěli své domovy jenom s igelitkou,“ popsal hejtman Vítězslav Schrek z ODS.

Dnes je pomoc cílená a koordinovaná. Vedle základních potřeb Vysočina posílá především techniku. „Jsou to čerpadla, elektrocentrály, dopravní prostředky, dodávky, nákladní auta, autobusy, sanitky, protože to všechno z té oblasti Zakarpatí putovalo na frontu,“ vysvětlil vysočinský hejtman.

Ze statistik vyplývá, že prostřednictvím koordinačního centra bylo na Vysočině za téměř rok války registrováno zhruba 17 000 lidí. Kolik jich skutečně na území kraje zůstává, je ale spíš odhad. „My to odhadujeme zhruba na 10 až 12 000. Máme přesná čísla třeba lidí, kterým jsme pomohli s ubytováním, kteří se na nás opravdu obrátili, abychom jim zajistili ubytování. A těch bylo přesně 2150,“ dodal Vítězslav Schrek.

Téměř od začátku války a příchodu uprchlíků funguje v Jihlavě ukrajinský dům. Ten lidem prchajícím před válkou poskytuje nejen ubytování, ale také příležitost k různým aktivitám. Lidé z Ukrajiny si ho sami vyzdobili a sami se podílejí na provozu.

Spustit audio

Související