Na maďarských hranicích stojí ukrajinští uprchlíci i osm hodin. Mnozí míří do Itálie

15. březen 2022 15:20

Kvůli vlně uprchlíků z Ukrajiny jsou vytížené nejen hraniční přechody do Polska nebo na Slovensko. Několik hodin musí lidé čekat i na hranicích s Maďarskem. 

Pomoci se na ukrajinsko - polské hranici uprchlíkům proto snaží dobrovolníci z nedalekého ukrajinského města. 

Přechod Lužanka

Třeba na přechodu Lužanka mezi ukrajinským městem Berehovo a maďarskou obcí Beregsurány přejezd autem zabere klidně i osm hodin. Mnozí uprchlíci navíc z Maďarska pokračují do dalších zemí. Cílovou destinací je pro mnohé zejména Itálie, kde je jedna z největších ukrajinských diaspor v Evropě.

Hranice Ukrajiny a Maďarska

Pohyb přes hranici je velmi pomalý. Na místě se pohybují dobrovolníci, kteří nabízejí drobné občerstvení. „Vaříme například teplý čaj, děláme obložené chleby. Pro děti tu máme jablka nebo čokoládky. Pracujeme tu každý den 24 hodin,“ řekla asi padesátiletá Onika. Pochází z blízkého města a pomáhá od začátku války. 

Do Itálie

Onika tvrdí, že uprchlíků v posledních dnech na hranici ubývá. Mnozí nemíří do Maďarska, ale do Itálie. Potvrzuje to i další ukrajinská žena Támy, která přijela pro svou rodinu právě z Apeninského poloostrova. Vypráví, že pochází z Žitomiru a dříve zastávala proruské postoje. 

Hranice Ukrajiny a Maďarska

V posledních dnech se ale její svět obrátil vzhůru nohama. Poté, co se rozčílila nad chováním Ruska na Ukrajině, se jí v očích objevují slzy. V Kyjevě totiž nadále zůstávají její tři sestry.

Přes hranici

Reportér Patrik Salát usedl do auta, čekal ve frontě asi osm hodin a nakonec se dostal až do Maďarska. Kolem stojících aut procházejí někteří uprchlíci pěšky. Za hranicí na ně čekají dodávky. S jednou z nich přijel Lorenzo. „Prakticky všichni tady jsou naši známí. Náš šéf Umberto zná tyhle rodiny mnoho let a tak v okamžiku potřeby rozhodl, že je pojedeme vyzvednout.“

V Lorenzově dodávce sedí několik žen s dětmi, které utekly z východoukrajinského města Sumy. Nyní je čeká dvoudenní cesta do italské Lombardie.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související