Ze střechy havlíčkobrodské školy je to ke hvězdám trochu blíž. Díky novému planetáriu

7. listopad 2019

Skleník, záhonky, pozorovatelna hvězd, ale také planetárium a 3D kino. To všechno mohou nově využívat děti na základní škole Nuselská v Havlíčkově Brodě.

Filmy a pořady pod hvězdnou oblohou jsou ale k dispozici i dětem ze všech ostatních brodských škol, a odpoledne i veřejnosti. Do planetária na střeše školy vede samostatný vchod.

Kino pro veřejnost

Program kina v planetáriu je přístupný na internetových stránkách a rezervovat vstupenku si sem může každý.

Na velkém projektu přírodovědného centra se kromě evropských peněz podílelo také město Havlíčkův Brod. Škola Nuselská si prožila rok provozu za hluku a prachu stavebních prací, ale výsledkem je kromě vědeckého centra i zahrada se skleníkem na střeše, říká její ředitelka Milena Popelová: „Získali jsme dvě učebny – v jedné se promítá na plátno v kupoli, v druhé je technika 3D promítání. Žáci obě využívají díky výukovým filmům, které jsme zakoupili, v hodinách zeměpisu a přírodopisu. Po skončení děti pracují s dalšími doprovodnými materiály, v nichž využijí poznatky, které právě získaly.“

Zahrada a pozorovatelna

Dvě třetiny střechy jsou pod širou oblohou, je zde skleník a truhlíky s květinami, ale také plošina pro pozorování hvězdné oblohy novými dalekohledy. S nimi škola pořídila také úplně nové vybavení fyzikální a chemické pracovny a učebny informatiky.

Fyzika a 3D kino

Učitel fyziky Bronislav Návojský potřeboval nové pomůcky do svého předmětu, a během prázdnin hledal možnosti, kde na ně vzít. Přitom zjistil, že by se k jeho žádosti mohlo přidat celé přírodovědné centrum. Teď slyší dobré ohlasy nejen od svých žáků. „Někteří byli poprvé v životě v 3D kině, takže z toho byli unešení. Už tam byli párkrát i na jiných předmětech, než jen na ty filmy, které máme zakoupené, normálně i v rámci výuky. A co jsem slyšel, jak se rodiče baví na chodbě s dětmi, že už prý nebudou muset jet do Brna, když to mají tady kousek,“ usmívá se Bronislav Návojský.

Svůj nový dalekohled předvede škola veřejnosti už v pondělí 11. listopadu. Od půl druhé odpoledne bude na Havlíčkově náměstí v HB možnost pozorování přechodu planetu Merkur přes sluneční kotouč.

Spustit audio