Žďárská Charita slavila své dvacetiny celý rok

23. prosinec 2013

Před dvaceti lety byla ve Žďáře nad Sázavou založena Oblastní charita, která začala pomáhat potřebným lidem. Postupně během této doby své služby rozšířila na mnoho různých oblastí a působí v několika městech a obcích na Žďársku. Všechny nám je vyjmenovala ředitelka Oblastní charity ve Žďáře nad Sázavou Jana Zelená v Tandemu.

Oblastní Charita pracuje s mladými lidmi v preventivních programech, nabízí jim smysluplné trávení volného času i pomoc, pokud ji potřebují. Zapojuje rodiny s dětmi, kterým nabízí zajímavý program. Pomáhá i lidem postiženým, kterým nabízí nejrůznější asistenční služby.

Stranou nezůstávají ani senioři, kteří buď potřebují s některými činnostmi pomoci, a nebo jen nechtějí zůstat sami - těm nabízí Charita trávení volného času ve společnosti druhých. Denní stacionáře, domácí hospicová péče, duchovní péče nebo nízkoprahová zařízení jsou další oblasti, kde charita pomáhá. Nelze zapomenout ani na nárazovou humanitární pomoc do postižených oblastí.

Navíc nám po novém roce na dveře opět zaklepou koledníci s korunami králů na hlavách. Charita bude opět pořádat oblíbenou Tříkrálovou sbírku. "Výtěžek sbírky má vzestupnou tendenci, když jsme si vědomi, že to tak nemůže jít do nekonečna," chválí Jana Zelená přispěvatele do Tříkrálové sbírky. "Sbírka začínala v roce 2001 s výsledkem něco málo přes dvanáct tisíc korun, v letošním roce už to bylo téměř dva a půl miliónu!"

Podle Jany Zelené chodí v kostýmech tří králů na 1600 dobrovolníků z řad dětí i dospělých a potřeba jsou i lidé, kteří je koordinují a těch jsou další desítky.
Peníze z Tříkrálové sbírky pomohou i v příštím roce, podpoří jednotlivé projekty i samotnou práci Oblastní charity.

Oslavy dvacátého výročí založení Oblastní charity ve Žďáře nad Sázavou probíhaly podle Jany Zelené po celý rok, a to v podobně zvláštních akcí, koncertů a setkání s klienty i zaměstnanci. Oblastní charita tak chtěla všem připomenout, že tady působí a pomáhá všem, kdo ji potřebují.

autor: dak
Spustit audio