Žďár nad Sázavou chystá obnovu jednoho ze sídlišť skoro za 100 milionů

1. září 2019 06:00

Žďárská radnice chce letos pokračovat v obnově sídliště Vodojem. Jde o zástavbu ze 70. let, v níž dožívají technické sítě i povrchy komunikací.

Město zatím nechalo zrekonstruovat první tři ulice, ve zbývající části sídliště se bude pracovat zřejmě od letošního listopadu do září 2022. Na investici s předpokládanou hodnotou 97 milionů korun bez daně teď bude radnice vybírat dodavatele. Novinářům to řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).

Sídliště po padesáti letech

Infrastruktura sídliště je podle starosty po půl století ve špatném stavu. „To je důvod, proč potřebuje takovou mohutnou komplexní rekonstrukci,“ uvedl. Podle starosty město uvažuje také o vybudování dalšího výjezdu ze sídliště, protože jeho páteřní ulice je slepá. „Kdyby se cokoliv stalo, příjezd a výjezd vozidel by byl komplikovaný,“ řekl. Nová silniční propojka ale není součástí chystané zakázky.

Rekonstrukce ulic Kavánova, Mánesova a Alšova z minulých dvou let stála 18,5 milionu korun. Rada města teď rozhodla o vyhlášení výběrového řízení na firmu, která stavební práce uskuteční ve zbývající části sídliště.

Nová zakázka se bude týkat výměny povrchů komunikací a chodníků a také kanalizace a vodovodu. Kvůli tomu se bude na připravované investici podílet přibližně 15 miliony korun Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko. Na modernizaci veřejného osvětlení sídliště se město podle starosty uchází o dotaci v programu ministerstva průmyslu a obchodu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související