Na Žďársku mají první festival venkovských zahrad

24. srpen 2019 14:48

Na severním okraji Vysočiny je dnes první festival venkovských zahrad. U svého Domu pod lípou ho pořádá Marek Štukhejl z vesnice Krásné na Žďársku.

Se srpnem končí i období letních festivalů. Mezi záplavou těch hudebních najdete ale i netradiční - jako ten na severním okraji Žďárska. Ve vesnici Krásné se totiž nebude poslouchat hudba, ale přednášky o zadržování vody v krajině.

Přednášky ve stanu

Smyslem je podpořit vysazování klasických zarostlých zahrad a jít proti trendu krátce střižených trávníků. Ty totiž vodu v půdě moc neudrží. Odborníci si v Krásné postavili stan, uvnitř kterého učí nejen o zadržování vody, ale také o bylinkách a hnojení bez chemie. Pro přednášky využili i prostory místní stodoly. „Festival by měl lidi naučit, jak citlivě hospodařit okolo venkovského stavení. To by měl být návod pro laickou veřejnost, která přijde,“ říká Marek Štukhejl.

přírodní zahrada

Není to bezúdržbová zahrada

„Rozhodně to ale nenecháváme na pospas přírodě, takže se pleje,“ popisuje správný systém hospodaření na venkovské zahradě, organizátor festivalu. „Tak aby plevel neodsával vlhkost a zároveň neodebíral živiny ostatním rostlinám.“ Na bujně rostoucí tradiční zahradě Marka Štukhejla, která dobře zadržuje vodu, se výborně daří například česneku, kopru nebo i jahodám. To nejjednodušší, co lze doporučit a co funguje, je podle odborníků mulčování, papíry kartonu, na které se mulčuje slámou.

Na festival i za hudbou

Festival venkovských zahrad v Krásném má i hudební složku. V osm hodin večer zazpívá písničkář Jaroslav Hutka. Účastníci mají na vedlejší louce postavené stanové městečko.

Spustit audio