Zbyněk Bouda, Energetická agentura Vysočiny

10. říjen 2013

Čtvrtečním hostem v poradně byl Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny, která provozuje bezplatnou poradenskou službu všem ohledně vytápění, zateplování domů a bytů, šetření energií. Tentokrát jsme probírali větrání v zimě v místnostech z plastovými okny a předcházení plísním v bytě kvůli velké vlhkosti.

Dobrý den, prosím o radu, máme postavený rodinný dům, ale není zateplený zatím, máme cihly 45 Keratherm, v koupelně se mi objevuje plíseň na stropě, nad sprchovým koutem, ale i mimo. Dá se tomu nějak předejít, když není ještě zatepleno?

Dobrý den, podle Vašeho dotazu soudím, že problém je jednoznačně ve větrání. Jediná možná rychlá náprava je vyvětrat vždy, když v koupelně vznikne větší množství páry, tedy po každém použití. Strop koupelny je určitě chladný. Bylo by dobré ho zateplit shora - je tam půda? Pokud ano, stačí rozprostřít třeba minerální vatu v tloušťce min. 10 cm.

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně plísní v bytě.
Jedná se o byt ve starém bytovém domě.
Dům byl postaven kolem roku 1935 - 1940 z cihel, sem tam je ve zdivu kámen.
Byt se nachází v posledním patře pod půdou, ze severovýchodní strany ea nově zateplena fasáda, z východní strany je bez zateplení fasády a jižní a západní strana bytu jsou obklopeny dalšími byty.
Strop bytu je vůči půdě nezateplen.
V pokoji a kuchyni se topí vafkami.
V předsíni a na záchodě se netopí a nad plastovými okny v předsíni se vytváří vždy od podzimu do jara plíseň.
Prosím o radu, jak se plísně zbavit. Případně kontakt na Vaši poradnu.
Děkuji Lucie

Vámi popisované částečné zateplení domu je zřejmě nevhodně provedeno, obvykle se zateplují všechny plochy, včetně půdy. Právě zateplení půdy je vysoce účinné a obvykle i nejlevnější. Příčina vzniku plísní v chodbě a na WC tkví v malé výměně vzduchu a v nízké teplotě v daných místnostech. Tedy více topit a více větrat. Vzhledem ke složitosti Vašeho dotazu doporučuji konzultaci v naší bezplatné poradně Energetická agentura Vysočiny - EKIS(po. a stř. 13 - 17 hod., Nerudova 1498/8 Jihlava)

Máme sádrokartonové stropy, pomohlo by třeba do meziprostoru zateplit tou pěnou? Děkuji

Dobrý den, potřeboval bych více informací - složení stropu, co je nad stropem, je instalována parozábrana?
Obecně lze prostor mezi podhledem a stropní konstrukcí vyplnit izolací (foukanou minerální vatou, stříkanou pěnou...), je třeba dodržet pravidla pro zamezení možnosti kondenzace vody v izolaci.

Dobrý den, bydlíme ve starším bytovém domě. Před 5-ti lety jsme vyměnili okna za plastová a loni se nám objevila v ložnici plíseň. Nejvíce přímo nad oknem, postupně se "rozlezla" na špaletu. Plíseň se objevila po Novém roce. Větráme ráno a odpoledne. Kde může být chyba? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, příčinou Vašeho problému je pravděpodobně nedostatečné větrání v kombinaci s chladnými povrchy stěn v místnosti. Voda kondenzuje na nejchladnějších površích. Pomohlo by celkové zateplení domu, nebo častější větrání. Zkuste sledovat rel. vlhkost - měla by být do cca 40%, čím více budete (v zimě) větrat, tím více bude vlhkost klesat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.