Zavřené restaurace obchod se svatomartinskými husami nezastavily. Dvě farmy hlásí vyprodáno

7. listopad 2020 06:00

Pečená husa, zelí a knedlík a k tomu sklenička mladého vína. To jsou pro řadu lidí nepostradatelné znaky svátku svatého Martina.

Tradiční svátek ale letos bude kvůli vládním nařízením proti šíření koronaviru jiný než v předchozích letech.

Husím farmám i přesto začala hlavní sezona. Už od konce října jejich zaměstnanci porážejí zvířata, aby je stihli dodat na svatomartinské tabule.

Restaurace

Restaurace, které byly důležitými zákazníky, mohou jídla vydávat pouze z okénka a nepořádají tak posezení s pečenou husou a mladými víny. I proto odebírají výrazně míň kusů než v předchozích letech.

„Odbyt tam je, akorát se letos trochu změnil. Ale je tam.“ S Tamarou Sopkovou si povídáme u ohrady s husami na farmě v Kalhově u Větrného Jeníkova. Zhruba 500 bílých opeřenců by za normálních okolností skončilo převážně v restauracích. „Husy, které by normálně šly restauracím, tak jdou koncovým odběratelům.“ V Kalhově tak prodají stejný počet hus, jako v předchozím roce.  

Jídlo z okénka

S propadem ale počítají už dopředu některé restaurace. „Na toho 11. listopadu máme v nabídce husy, objednávky po telefonu už fungují,“ řekl servírka restaurace na jihlavském náměstí Regina Hynková.

Na posezení v restauraci musíme pro letošek zapomenout. Husu si lidé mohou odnést od okénka domů. „Máme jich připravených méně, budeme mít méně i svatomartinských vín, prodej přes okénko není tak veliký, jako když přijdou lidé do restaurace.“

To, že si lidé dopřejí husu aspoň doma, potvrzují chovatelé i z další farmy. V Rohozné na Jihlavsku vykrmili na tisíc hus a všechny jsou prodané.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio