Zatoulaným a opuštěným psům nejvíc pomůžete, když si je vezmete domů

19. prosinec 2014
Dobré odpoledne

„Před několika dny jsme přijali stého psa do našeho útulku za rok 2014“, pochlubil se v odpolední poradně na Regionu páteční host Jiří Dvořák z útulku v Polné. „Dnes máme u nás 14 psů, to znamená, že jsme letos pro 86 zvířat našli nové chovatele,“ dodal Dvořák. „Ještě náročnější byl loňský rok, kdy se nám podařilo umístit 125 psů. Jinak průměrně se počet předaných zvířat pohybuje kolem 90 za rok.“

Jestliže vám osud zatoulaných nebo nechtěných zvířat není lhostejný, máte několik možností, jak zasáhnout. „Nejvíc nám pomůžete, když si pejska odvedete,“ jednoznačně prohlásil Jiří Dvořák. „To je nejlepší jak pro útulek, protože můžeme hned umístit další zvíře, ale samozřejmě i pro psa, který potřebuje svého vlastního starostlivého majitele.“ Na internetových stránkách www.kynologiepolna.cz si můžete zvířata z polenského útulku prohlédnout a přečíst si o nich základní informace. „Už máme letité zkušenosti, a tak dokážeme zájemcům říct, jakou povahu má pes a do jakého prostředí je vhodný,“ dodal Dvořák.

Pokud ale nemáte možnost stát se chovatelem čtyřnohého přítele, a přesto byste rádi pomohli, je tu i v prosinci 2014 jako každý rok sbírka Vánočky nejen pro kočky, kterou pořádá Český rozhlas Region spolu s jihlavskou ZOO. Granule pro psy a kočky nebo deky můžete nosit do redakce Českého rozhlasu Region na jihlavském Masarykově náměstí nebo na vrátnici zoologické zahrady až do konce roku 2014. Materiál bude v prvních dnech roku 2015 rozvezen do útulků v kraji Vysočina. „Psy krmíme převážně granulemi. Na značce, protože jsou u nás zvířata jen na přechodnou dobu, tolik nezáleží. A pro starší psy, kteří třeba už nemohou kousat, využijeme i konzervy. Pokud budou posluchači chtít darovat deky, je lepší jednoduché deky typu larisa, pokrývky s výplněmi mohou být pro psy nevhodné. Co se týká misek, obstojí jen ty nerezové. Plastové mohou psi rozkousat, a pak představují pro zvíře nebezpečí,“ poradil Jiří Dvořák.

„Nejkratší dobu u nás stráví zatoulaní psi, které majitel hledá. Při správné komunikaci se zatoulané zvíře může dostat za několik hodin zpátky domů,“ řekl Jiří Dvořák. „Velmi rychlé předání také může být u zájemců, kteří dopředu zadají své požadavky. Jakmile se odpovídající pes objeví, hned je kontaktujeme. Někdy se ale bohužel už pro pejska nepodaří nového majitele najít a taková zvířata potom u nás dožijí,“ zakončil Jiří Dvořák, který v Polné kromě útulku pořádá třeba i psí školu.

Chat s Jiřím Dvořákem

Spustit audio