Zahradní techniku nemyjte tlakovou vodou

12. březen 2018

Slunce začíná sílit, sníh taje a mrazy polevují. Nejvyšší čas připravit zahradní techniku na novou sezónu. S radami přišel do studia Českého rozhlasu Vysočina Petr Smejkal, servisní technik.

Pravidelnou údržbu vyžaduje veškerá zahradní technika, kterou pohání nějaký motor. „Výrobce předepisuje kontrolu jednou za rok. Buď před sezónou, nebo po sezóně. Na období nezáleží,“ vysvětluje host.

Zručný kutil zvládne údržbu sám

Pokud máte aspoň základní technické znalosti, nářadí a pročtete si návody k zahradní technice, tak byste neměli mít s údržbou problém. Obvykle se jedná o celkem pět úkonů, které je potřeba provést. „Každý rok je nutné vyměnit olej v motoru, vyměnit nebo vyčistit sací filtr, podívat se na svíčku, případně ji vyměnit a potom je nutné se věnovat noži. Je potřeba ho nabrousit a vyvážit, aby sekačka nevibrovala a jako poslední úkon bych viděl kontrolu pojezdu,“ říká host.

Základní servis zabere zhruba hodinu času

Zkušený kutil zvládne základní údržbu zahradní techniky svépomocí zhruba za hodinu. Pokud máte starší stroj, bude i více součástek opotřebených a je třeba počítat s tím, že údržba bude časově náročnější. Důkladnější servis pak vyžaduje promazání lanovodu a kol.

Zahradní technice nesvědčí mytí

„Veškerá zahradní technika trpí, pokud se čistí vodou a ještě v horším případě tlakovou vodou. Protože voda zatéká do míst, kde dělá neplechu. Například korodují ložiska v kolech. Výrobci i my servisní technici, doporučujeme čistit povrch ometáním nebo vlhkým hadrem. Trávu, která je ulpělá na sekačce zespodu, je nejlepší vyčistit nějakým klackem a nechat trochu špíny, která povrch zakonzervuje,“ vysvětluje Petr Smejkal.

Spustit audio