Začíná období exotických dovolených. Zkuste Thajsko

3. říjen 2016
Dobré odpoledne

Podzim je v plném proudu, taky se výrazněji ochladilo a na léto nám zbyly už jen vzpomínky. Ale to neznamená, že si nemůžeme užít dovolenou na plážích s bílým pískem a mezi kokosovými palmami. Stačí vyrazit na exotickou dovolenou. Do Thajska nás pozvala Renata Wochnerová z cestovní agentury AC Tour.

Před cestou je dobré zjistit, kdy je v dané lokalitě období dešťů. „Nejlepší dobou pro návštěvu jsou jednoznačně měsíce leden, únor a březen. Ale pro ty, kteří v těchto měsících do Thajska cestovat nemohou, tak se dá země navštívit i během našich letních prázdnin nebo teď v podzimních měsících. Doporučuji pouze oblast v Jihočínském moři, kde se monzunové období s normálním střídá dvakrát za sezonu,“ říká host. To je rozdíl oproti Andamanskému moři, kde ke střídání dochází pouze jednou ročně.

Některé ostrovy už jsou postižené masovou turistikou

„Nejvíce navštěvované lokality jsou známé ostrovy jako je Phuket v Andamanském moři a Ko Samui v Jihočínském. Bohužel za poslední roky se tyto destinace stávají velmi masovou turistikou a já bych možná už dnes tyto ostrovy doporučila vynechat a navštívit nějaké menší, například ostrov Ko Lanta v Andamanském moři,“ radí Wochnerová.

Očkování do Thajska povinné není

Do Thajska sice není povinné žádné očkování, ale doporučené je očkování proti žloutence typu A a B. V zemi jsou i některé rizikové oblasti, například severní část. Turisté tady vyhledávají tracky na hranicích s Laosem a Barmou. V těchto oblastech se mohou vyskytovat choroby, proti kterým je očkování vhodné. Konkrétní vakcínu vám poradí epidemiolog. Lékařská péče je na vysoké úrovni, stejně tak jsou dobře dostupné léky v místních lékárnách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.