Za ručně šité medvídky má ocenění z výstav. Medvídci jsou moje srdcová záležitost, říká jejich autorka

Sedm cen ze soutěží o nejkrásnějšího medvídka má Lenka Přesličková z Počátek. Zatím. Se šitím oblíbené hračky začala teprve nedávno, ale její medvídci už odcestovali do sbírek po celém světě, nejdále do Austrálie nebo Kanady. Ke svým dalším koníčkům, jako je malba nebo tvorba cínových a měděných autorských šperků, panenek nebo patchworku přidala tvůrčí žena asi před deseti lety také šití medvídků. 

Na stole má přírodní materiály, ze kterých medvídky vyrábí – mohér, antik mohér, viskózu, hedvábí nebo, alpaku. Nachystané jsou i drobné kovové části kloubů, aby medvídci mohli hýbat končetinami a otáčet hlavičkou. Každý je jinak velký, mají i různé barvy, protože jejich autorce nechybí nápady a nadšení.

"Medvídci mě uchvátili, když jsem je viděla v roce 2011 na mezinárodní výstavě. Pak jsem se pídila po tom, jak medvídka vyrobit, jela jsem do Německa na veletrh kreativity, a tam jsem viděla materiály a další věci, které jsou k šití medvídků potřeba – klouby, oči, bručítka,“ vypráví Lenka Přesličková.

Medvídek je fenomén

Medvídci patří ke sběratelským artefaktům, ale je to především univerzální hračka na celém světě, je to fenomén. „Nejen děti je mají rádi, i dospělí. Když je prodávám na jarmarcích nebo různých akcích, tak mě překvapí, kolika dospělým se líbí,“ usmívá se paní Lenka.

Medvídky šije především malé, ten nejmenší měřil jen 6,5 centimetru. Medvídkům vyrábí i miniaturní nábytek, dělá z nich vánoční ozdoby, a do některých místo bručítek všívá hrací strojky s ukolébavkou.

Vycpávají se také různými materiály: „Kuličkami, co se dávají do polštářů, ale používá se i dřevitá vata, piliny, rýže. Záleží, jestli chcete medvídka těžkého, aby dobře seděl, nebo raději měkkého mazlíka.“

Někteří po dokončení dostanou od své autorky i jméno. "Tohle je zrovna Damián," uzavírá se smíchem povídání o svém koníčku.

Spustit audio