Za rok stoupla cena smrkové kulatiny téměř na trojnásobek. A patrně ještě dál poroste

28. srpen 2021 06:00

Obvykle se cena dřeva mění jednou za čtvrt roku. V současné době je to ale každý měsíc. A podle majitelů lesů stále stoupá.

Cena dřeva se v posledních měsících zvýšila o desítky procent. Podle majitelů lesů je dokonce až třikrát vyšší, než byla před rokem. Zájem je především o kůrovcové dřevo, které se běžně používá ve stavebnictví a samozřejmě kvalitní čerstvou kulatinu.

Za téměř trojnásobek

„To, co nám tady zbylo, jsou zbytky palivového dříví, které prodáváme obyvatelům Cerekve.“ Se starostou Dolní Cerekve Zdeňkem Dvořákem stojíme u malé hromady dříví. Ještě před pár měsíci byla výrazně větší.

„Většina toho kůrovcového dříví se podařila vytěžit přes zimu. Na jaře se moc netěžilo, možná proto cena dříví zůstala vysoko,“ uvažuje starosta. Zatímco loni na podzim dostávali v Cerekvi za kubík smrkového dřeva 800 korun, na začátku roku už ho prodávali za více než 2000 korun.

Ještě vyšší cena

Cena za kubík smrkové kulatiny je aktuálně ještě vyšší. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel Lesního družstva obcí Přibyslav Jiří Svoboda. „Sehrála v tom roli obchodní politika velkých pilařů, kteří exportovali řezivo do Spojených států, kde byla cena velmi zajímavá. Tím pádem na evropském trhu řezivo chybělo a také kvůli tomu, že kůrovec nastoupil zhruba o měsíc a půl později.“

Jak dlouho může rostoucí trend trvat, Jiří Svoboda nechce odhadovat. „Může přijít vichřice, která pokácí spoustu dřeva.“ Ani současné ceny ale nedokážou pokrýt výpadky z předešlých let. U přibyslavského družstva se jedná o částku asi 100 milionů korun.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související