Za den dokážu shodit devět kilo. Ale je to obrovská zátěž, říká bojovník Karlos Vémola

31. leden 2019

Sedmadvacet let se věnuje profesionálnímu sportu. Býval kulturistou, později se stal zápasníkem styl MMA. Žije střídavě v Londýně a České republice.

Hostem Hely Dvořákové v Dobrém dopoledni byl profesionální zápasník Karlos Terminátor Vémola. Jako jediný Čech je na prestižním americkém seznamu Ultimate Fighting Championship.

Sebedisciplína, cvičení, vytrvalost

Co charakterizuje takového sportovce? Je to vrcholový sport, který vyžaduje obrovské nasazení. „Já se mu na plné úrovni věnuji 27 let, jsem zvyklý trénovat. Samozřejmě z kulturistiky jsem měl určité návyky, později jsem se musel naučit silově trénovat,“ říká v Dobrém dopoledni.

Od mládí se věnoval řecko-římskému zápasu a zajímavostí je, že dokáže během jednoho dne shodit devět kilogramů. „Je to ale obrovská zátěž pro to tělo, pak to zase přiberete zpátky. Proto také zápasíme jenom třikrát ročně, tohle je skutečně zápřah.“

Jezdí po besedách, radí mladým bojovníkům

Karlos Vémola část svého života věnuje mladým sportovcům a sám v tom vidí velký smysl. Chce, aby se bojové umění MMA v Čechách rozvíjelo. „Jako kluk jsem dělal řecko-římský zápas a ten dnes skoro umřel. Chci, aby tenhle sport vzkvétal.“ Dobré případy v podobě úspěchů jednotlivých sportovců tomu pomohu.

Další otázka, je otázka platů a profesionality. „Kolik je tu hokejistů a fotbalistů, kteří se tím živí. A zápasníků? Ty spočítám na jedné ruce,“ dodává s tím, že i to chce dříve nebo později změnit.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.