Z ruiny zámku se díky nezměrnému úsilí nových majitelů stala dominanta Valče

20. červenec 2020

Ruina renesančního zámku na okraji Valče se opět proměnila v dominantu obce. Její počátky sahají až do 14. století. Tehdy se tam nacházely dvě tvrze.

Z té větší z nich nechal v roce 1534 Smil Osovský z Doubravice postavit renesanční zámek. Poté jej nějakou dobu spravoval jeho syn Burian, který pak ale nucen nemovitost prodat.

Léta chátrání

Zámek měl poté více než třicítku majitelů, než se z něj už na konci 18. stal lihovar s kancelářemi a byty.

Mnohem hůře na tom byl zámek po druhé světové válce, kdy byl vyvlastněn. Bylo v něm zemědělské družstvo se stájemi a kravínem a za desítky let velmi zchátral.

Pohled ho trápil…

Manželé Valovi bydleli ve Valči léta naproti zámku, a když se museli na ruinu dívat, stavebního inženýra Bronislava Valu tento pohled trápil. Nakonec zámek koupil a od roku 2011 začal opravovat.

O dva roky později byl zámek slavnostně otevřen, a i když se stále dokončují dílčí opravy, je od té doby k dispozici návštěvníkům.

V roce 2014 získala renovace zámku několik ocenění, jak za ekologický provoz díky vytápění bioplynovou stanicí, tak také jako stavba kraje Vysočina.

Historické pokoje

Část pokojů je moderních, ale část má historický ráz jako z doby zakladatelů zámku, říká Anežka Valová: „Máme osm historických pokojů v gotickém a renesančním stylu, každý se jmenuje po některém z majitelů, například pokoj pana Smila, pokoj paní Ofky a pokoje pojmenované po jejich dětech.“

Dnes zámek nabízí nejen prohlídky turistům, salony a velké sály pro akce, třeba svatby, koncerty nebo školení, ale také ubytování a odpočinek pro hosty ve wellness se saunami, bazény a dalšími možnostmi relaxace. Zámek je přístupný celoročně.

Související