Z bleskové spolupráce odborníků vznikl plicní ventilátor. V Třebíči dnes první sjede z pásu

Nemocnice budou mít nové plicní ventilátory české výroby. Originální rychle vyvinutý přístroj ke zdravotníkům poputuje z třebíčské firmy MICo.

Před koronavirovou epidemií ve firmě vyráběli zařízení pro jaderné elektrárny a chemický průmysl. Když se ale před časem život v celé zemi zastavil, ustaly i jejich zakázky. Brzy se však firma stala součástí týmu, který bleskově zapracoval na vývoji plicního ventilátoru. Ten se nyní začíná vyrábět a dodávat nemocnicím.

70 dílů a 20 kilogramů

Vedoucí výroby Michal Kuneš uvádí, že v tuto chvíli jej parta pracovníků sestaví asi za dvě a půl hodiny, ale s nabíráním zkušeností se čas zkrátí asi na polovinu.

Jiří Denner, majitel firmy MICo dodává, že robustní kovová krabice se skládá asi ze 70 základních dílů a váží asi dvacet kilo a něco vydrží. „Hodně se nám ozývají ze záchranek, protože i baterka má dlouhou výdrž, a když to spadne, tak přístroje vydrží.“

Akademici, informatici, technici

Za projektem ventilátoru CoroVent stojí skupina akademiků, informatiků a techniků, kterým se podařilo, díky nasbíraným miliónům ve sbírce mezi lidmi, a díky aktivitě ČVUT, původní nápad převést ve skutečnost.

Ventilátor CoroVent

Také třebíčský výrobce se chtěl zapojit od začátku, říká Jiří Denner: „Když přišla tahle situace, tak jsme začali hledat možnost, jak pomoct a plicní ventilátory mě napadly poměrně rychle proto, že jsem už někdy v lednu četl, že i v Číně s tím mají problém. Spojili jsme se s profesorem Roubíkem z ČVUT a v podstatě jsme na tom začali hned pracovat.“

„Jsou lidi, co se mi ozývají, spousta nám jich fandí, chce pomoct, spousta dodavatelů ze všech stran se nám ozývá, firmy s obrovskými zkušenostmi bez požadavků na jakoukoliv odměnu, prostě chtějí pomoct, dávají do toho svoje peníze a neberou, že někdy za ten vývoj dostanou cokoli zpátky. Prostě vidí, že je potřeba pomoct, tak se snaží,“ usmívá se Jiří Denner.

150 kusů denně

V Třebíči jsou schopni sestavit až 150 ventilátorů denně, případně mohou výrobu zvýšit na 1.500 kusů týdně. Jednatel očekává, že se z plicních ventilátorů stane strategický výrobek v mezinárodním měřítku. „Již dnes evidujeme poptávky z celého světa na 5000 až 6000 přístrojů a očekávám, že zájem ještě poroste,“ uvedl jednatel v tiskové zprávě.

Zájemci jsou podle něj například z Jordánska, Ukrajiny nebo Estonska. „Bude-li to situace vyžadovat, jsme připraveni na výrobu až několika desítek tisíc přístrojů ročně,“ cituje Jiřího Dennera agentura ČTK.

autor: dak
Spustit audio

Související