Třebíčská firma bude vyrábět plicní ventilátory. První představí už příští týden

27. březen 2020 14:00

Třebíčská společnost Dawell CZ plánuje, že začne s malosériovou výrobu plicního ventilátoru CoroVent. V jejích prostorách vzniká prototyp přístroje.

Má sloužit pro lidi nakažené koronavirem, který vyvinuli odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ.

Platforma na dárcovském webu vybrala potřebných více než 10 milionů korun na prvních 100 ventilátorů za jediný den. Sbírku aktuálně zastavila, protože se do podpory projektu chce vložit stát.

Desítky kusů týdně

Firma Dawell ze skupiny MICo by mohla vyrábět desítky ventilátorů týdně, řekl majitel MICo Group Jiří Denner. „S panem premiérem a lidmi z ministerstva zdravotnictví už řešíme zjednodušení a především zrychlení certifikačních procesů, které jsou pro uvedení přístroje do praxe potřebné,“ uvedl Denner.

Autoři ventilátoru také začali jednat se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, které chce projekt podpořit nejen pro boj s nemocí, ale i jako příspěvek k digitalizaci českého průmyslu a pomoci při exportu. „Díky tomu, kolik lidí a jak rychle přišlo s pomocí a darovalo peníze, získal pozornost ministerstva průmyslu a obchodu. Už dnes ráno jsme s nimi zahájili jednání. Chtějí nám pomoci projekt strategicky zastřešit,“ uvedl jeden ze zástupců hnutí COVID19CZ Pavel Doležal z firmy Keboola.

Spolupráce s univerzitou

Firma Dawell se zapojila do společného projektu Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze, dobrovolníků z iniciativy COVIDCZ19 a dalších technologických firem. Funkční prototyp chtějí podle Dennera představit veřejnosti 1. dubna. „Ventilátory na trhu nejsou. Chceme předejít stavu, kdy lékaři budou muset rozhodovat, jakého pacienta připojit na ventilaci a jakého nechat zemřít. Proto jsme vyvinuli CoroVent,“ uvedl ve čtvrtek Vojta Roček (WorkDay), který projektově vede v rámci platformy COVID19CZ projekt CoroVent.

500 ventilátorů

Platforma ve čtvrtek vypsala kampaň na deset milionů korun na webu Donio.cz. Vybralo se už přes 11,9 milionu téměř od 7000 dárců a v současnosti je sbírání peněz pozastavené.

Součástky a díly jsou v zásobě až pro 500 ventilátorů. Dawell se specializuje na vývoj a výrobu mobilních odporových a indukčních ohřevů. „Dělá tak v úplně jiném oboru, než je zdravotnictví, nicméně dnes už víme, že dokáže sestavit a uvést do provozu přístroj, který podle předběžných výsledků funguje a stojí zlomek ceny oproti profesionálnímu zařízení,“ uvedl Denner.

Odborný dohled

Odborný dohled nad výrobou ventilátoru má Fakulta biomedicínského inženýrství, ovládací systém a elektrické zapojení obstarává brněnská firma Beckhoff, Masarykův onkologický ústav v Brně konzultuje dílčí materiály a komponenty.

Dawell bude podle Dennera zařízení kompletovat. Společnost MICo vznikla roce 1993 jako servisní firma působící na Jaderné elektrárně Dukovany. Skupina MICo Group teď zaměstnává 450 lidí, v roce 2018 měla obrat 980 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související