Výtvarníci inspirovaní Janem Zrzavým představí svá díla v Okrouhlici

13. červenec 2022

Množství věcí, kterými Jan Zrzavý žil, to jsou nejen jeho obrazy, je to i jeho vyznání a celoživotní hledání krásy a její sdílení s ostatními. 

O malíři Janu Zrzavém takto mluvil v Dobrém dopoledni Ladislav Langpaul ze Spolku za záchranu rodného domu Jana Zrzavého v Okrouhlici. „Je to i hudba, jsou to staré podlipnické kostelíky, Bretaň a loďky, kostel Kapucínů v Praze, ilustrace Verneovek nebo knih Waltera Scotta a spousta dalšího, to všechno je Jan Zrzavý.“

Jak inspiruje i po desítkách let mladé výtvarníky, zjistíme ze soutěže nazvané Refresh Jan Zrzavý, která se zrodila v hlavě Martiny Shořovské. „Pilotní ročník soutěže se zaměřuje především na studenty výtvarných škol. Studenti se zadání nebáli – je to od papírových plastik přes fotokoláže, klasickou malbu až po animace,“ popsala v rozhlasovém studiu práce, které autoři do soutěže právě teď přihlásili. 

Ladislav Langpaul, Martina Shořovská

Díla budou vystavena v Galerii Na skalce v Okrouhlici jen 200 kroků od rodného domu Jana Zrzavého. Vernisáž chystají organizátoři na poslední prázdninový den, jak uslyšíte v přiloženém audiu.

autor: Dáša Kubíková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související