Rodný dům malíře Zrzavého v Okrouhlici památkou nebude. Lidé ze spolku za jeho záchranu smutní

15. únor 2022 06:00

Rodný dům malíře Jana Zrzavého v Okrouhlici není kulturní památkou. V průběhu minulého roku o tom rozhodlo ministerstvo kultury, které dostalo podnět na jeho zpamátnění. 

Právě podnět přišel na podzim roku 2020, kdy se v obci vedly spory o dalším využití budovy. V domě je teď vzoková prodejna tamních skláren.

Spolek za záchranu domu

„Pokud je to takhle, jak jste přečetl, tomu rozumíme, je to mimo hru tady,“ seznamuje se Ladislav Langpaul ze Spolku za záchranu rodného domu Jana Zrzavého s rozhodnutími ministerstva kultury. Protože spolek nebyl iniciátorem návrhu na zpamátnění, jeho členové se o verdiktu nedozvěděli.

Podle Langpaula je rozhodnutí na jednu stranu očekávatelné. „Ten dům, pravda, nemá asi nějakou výraznou stavební, historickou hodnotu, na druhou nás to všechny mrzí, cítíme to jako velké nepochopení věci.“ Myslí si, že by měl být více zohledněný kulturně historický význam místa. 

Degradační úpravy

Rodný dům Jana Zrzavého posuzovali pracovníci národního památkového ústavu, městského úřadu v Havlíčkově Brodě a krajského úřadu. Všichni se shodli, že v budově byly ve 20. století udělány degradační stavební úpravy. 

„Hodnotu malířova rodného domu snížily na minimum. Narození Jana Zrzavého v tomto domě připomíná alespoň pamětní deska. Neprohlášení domu za kulturní památku v žádném případě nesnižuje malířův význam a jedinečný umělcův odkaz,“ uvedla Petra Hrušová z tiskového odboru ministerstva kultury. 

Pro obec Okrouhlici, které dům patří, bylo nezpamátnění očekávatelné. Podle místostarosty Víta Strašila se tím nijak nemění plány využití a renovace domu.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související