Vytříděný papír v modrých kontejnerech nesmí zmoknout

28. listopad 2016
Dobré odpoledne

Někdo říká, že třídit odpad nemá smysl, protože všechno stejně skončí na skládce. Jak to tedy s tím tříděním je a co se z vytříděného odpadu vyrábí, přišel do poradny Regionu vysvětlit Josef Mojžíš.

„Tříděním šetříme suroviny. Když si představíte, že vytříděný odpad v budoucnu slouží jako náhrada za suroviny a za materiály, ať už je to dřevo, stromy, různé písky, které se těží pro výrobu skla, ale v případě plastu i ropa, tak toto všechny tím tříděním dokážeme šetřit,“ vysvětluje host. Zároveň tím snižujeme i množství odpadu, které končí na skládkách.

I z jednoho šálku čaje vznikne odpad, který můžeme vytřídit

Celý den nám rukami prochází výrobky, jejichž obaly můžeme vytřídit a následně je použít k výrobě dalších věcí. „Jsou to nejrůznější plastové odpady, PET lahve, obaly od kosmetiky, kelímky od jogurtů, smetany, jsou to krabice od džusů, od mléka, sklo, veškerý skleněný odpad, papír. Ale vytřídit se dá baterie a mají se třídit elektrospotřebiče, zbytky z kuchyně, slupky, pytlíky od čaje, káva,“ vyjmenovává Mojžíš.

Kontejnery zavírejte

Všechen vytříděný materiál není možné zpracovat. Je to způsobené především neukázněnými lidmi, kteří do kontejneru hodí odpad, který tam nepatří. V extrémních případech může dojít k znehodnocení suroviny z celého kontejneru. Tyto případy ale už dnes nejsou naštěstí tak časté. „Toho zbytku, který využít nejde, je zhruba desetina,“ říká host. Ke znehodnocení materiálu ale může dojít i zcela nevině. Například mokrý papír je obtížné zpracovávat. Proto kontejnery zavírejte, aby do nich zbytečně nepršelo.

Z PET lahví se například vyrábí bundy

Z kontejneru se lahev dostane na třídící linku, kde ji lidé vytřídí podle barev. Následně se buď rozdrtí nebo slisuje. U zpracovatele se i tento materiál dál drtí a dělí. Nakonec zůstává vypraná drť, která se roztaví a vzniká z ní vlákno. To se může mísit i s přírodními materiály a v textilním průmyslu se využije k výrobě nepřeberného množství výrobků.

Spustit audio