Výtěžek Tříkrálové sbírky na Vysočině byl letos opět rekordní

17. březen 2023

Do pokladniček Tříkrálové sbírky letos lidé na Vysočině přispěli 2 557 000 korun. Dalších přibližně 40 000 korun přišlo do takzvaných on-line kasiček nebo bezhotovostním převodem.

„Každý rok se nám daří navyšovat ten výtěžek, což je moc pěkné. Někdy je to pro nás skoro neuvěřitelné,“ hodnotí Roman Mejzlík z Oblastní charity Jihlava.

O využití výtěžku Tříkrálové sbírky na Vysočině i významu práce dobrovolníků mluvila Hela Dvořáková s koordinátorem dobrovolníků Roman Mejzlíkem z Oblastní charity Jihlava

Lidé na Vysočině letos přispívali do 470 pokladniček. „A když počítáme přibližně tři koledníky na jednu pokladničku, tak nám to vychází asi 1300 dobrovolníků,“ spočítal koordinátor dobrovolníků a Tříkrálové sbírky Roman Mejzlík.

Peníze vybrané v Tříkrálové sbírce jsou určené na pomoc a rozvoj služeb Oblastní charity Jihlava.

„Ten hlavní záměr, který letos máme, je podpora rekonstrukce budovy Mahenova 16. To je budova, kde sídlí dvě naše služby. Jednak Adapta, což je odlehčovací služba pro osoby s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. A také zařízení Bárka, což je domácí hospicová péče,“ vysvětlil z jihlavské Oblastní charity.

Další část peněz z Tříkrálové sbírky využije Oblastní charita Jihlava na takzvanou záchrannou síť, která pomáhá lidem v nouzi. „Chceme také podporovat dobrovolnické centrum. Tam chodí pravidelně, jistá částka z Tříkrálové sbírky. No a snažíme se udržovat všechny služby, které Oblastní charita Jihlava poskytuje, především ve venkovských oblastech,“ uzavřel Roman Mejzlík.

Jak důležité jsou pro charitu dobrovolníci? A jak se stát dobrovolníkem? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související