Tenis, fotbal i biatlon můžou díky projektu Nadačního fondu Světluška Českého rozhlasu sledovat i nevidomí fanoušci
Projekt Nevidomý fanoušek je projektem Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu, který dodal myšlenku, a sportovní reportéři se zapojili. Přenosů ze sportovních utkání už nevidomí fanoušci mohli díky Českému rozhlasu zažít několik. Byli třeba na fotbale, poslouchali také přenos Velké pardubické, nebo tenisový zápas.
Poprvé se v roli komentátora pro nevidomé letos při Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě ocitl i sportovní reportér a komentátor Jan Kodet.
„Když jsme se bavili s nevidomými, tak říkali, že třeba u toho tenisu komentář vůbec nepotřebovali. Protože byli poměrně blízko kurtu a slyšeli míček,“ vysvětluje sportovní reportér Jan Kodet.
Třeba ve Vysočina aréně, když je dvacet nebo třicet tisíc lidí, tak tam kdyby se vydal nevidomý fanoušek sám, byl by to problém. A důležité je i to, že komentátor s nevidomým fanouškem zažívají něco společně. „Ten komentář, to je taková třešnička na dortu,“ směje se Jan Kodet.
Moderátor se s účastníky projektu setkává až na tribuně. „Takže já jsem si je všechny obešel. Řekl jsem, teď vás tady budu provázet, budu vám to komentovat. A tam byl hned takový jeden krásný úsměvný moment, ale strašně niterný. Já jsem přišel za fanouškem Ondrou a říká mu ahoj, já jsem Honza. A on řekl a já vás znám. A já jsem říkal, jak mě znáš, kluk z druhého konce republiky. Já vás znám po hlase a to bylo úvodní setkání s těmi nevidomými a říkal jsem si a pozor, tak toto bude něco trošku jiného,“ vzpomíná Jan Kodet.
Jak se komentování sportu liší, když je určené nevidomým? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Přiznat si, že nemají svoje finance pod kontrolou, neumí většina lidí
Za gramotného člověka se považuje ten, který umí číst a psát. Za finančně gramotného ten, který umí hospodařit s penězi. Většina z nás to ale neumí.
-
V cukrárnu s galerií proměnila bývalou školku ve Víru
Jmenuji se Hanka Řehořková a jsem cukrářka z Víru, takto skromně se na svém webu představuje cukrářka a úspěšná podnikatelka z Vysočiny.
-
Prodloužit trvanlivost, usnadnit přípravu i zvýšit atraktivitu potravin je úkolem takzvaných éček
Éčka, nebo-li potravinářské přídatné látky, se přidávají do potravin z různých technologických důvodů. Pro delší trvanlivost, hezčí vzhled a konzistenci nebo lepší chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka