Vytáhli jsme z měchýře kámen velký jako pštrosí vejce, říká primář novoměstské nemocnice

16. září 2015
Dobré odpoledne

Kameny v močových cestách způsobují strašlivé bolesti. Začínají v zádech, ale mohou přecházet až do stehna nebo přirození. Můžete je mít spojené s nevolností a zvracením. Nic příjemného. Přitom tím, že přes den málo pijeme, k jejich vzniku sami přispíváme.

„Přesnou příčinu vzniku kamenů - konkrementů zatím neznáme, ale známe faktory, které napomáhají jejich vzniku. A těmi jsou především nedostatečný přísun tekutin,“ varuje primář urologie novoměstské nemocnice Jaroslav Tůma.

Měli bychom vypít minimálně dva litry. „Optimální je 2,5-3 litry. Záleží, v jakém prostředí se pohybujeme, jestli se potíme. Dál jsou to dietní návyky, vrozené vady nebo pooperační vztahy a některé léky mohou vyvolat vznik kamenů v močových cestách. Obezita je třeba také riziko,“ vypočítá nebezpečné faktory primář.

Přejídání a přesolování se nevyplácí, ukazují to studie. I jedna netradiční, ve které hrají hlavní roli Japonci: „Vzorem jsou nám Japonci. Mají velmi nízký výskyt močových kamenů. Ale jakmile se přestěhují a zvolí západní způsob života se všemi jeho nevýhodami, i u nich roste výskyt konkrementů - kamenů,“ přidává konkrétní příklady urolog z novoměstské nemocnice.

Největší nález v močových cestách? Pštrosí vejce!

Močové kameny mohou být různě velké. Mohou nás bolet, ale jindy ani nemusíme vědět, že jsme nějaký měli, dokud to necinkne na toaletě. A s jakým největším kamenem se zkušený operatér setkal? „Komplet odlitkový kámen z ledviny a potom v močovém měchýři kámen velký jako pštrosí vejce. A kupodivu tyhle velké kameny ani nebolí, u nich spíš hrozí riziko infekce. Bolí ty malé, pětimilimetrové, které procházejí močovými cestami.“

Bolest je strašná. Často pohyb močových kamenů provází kolika, bolest zad, zvracení. Zezačátku, když sestupuje z ledviny, bolí nás bedra. Potom močovod, podbřišek, močový měchýř. Ze zad nás může bolest trápit až ve stehně nebo u mužů v přirození.

„U lékaře nás čeká ultrazvukové vyšetření, popřípadě rentgen či CT. A potom už následuje operace, často endoskopicky,“ říká primář Tůma. „Jsme schopni kamen rozbít a rozdrobený odchází z těla nebo ho odsajeme. Na větší kameny v ledvinách použijeme tenkou trubku a zavedeme instrumentarium do ledviny a odsajeme fragmenty.“

Záleží zkrátka na velikosti kamene a místě. „Některé kameny ani nemusíme řešit. Může tam zůstat a sledujeme ho. Může se i stát, že drobné kameny samy odejdou,“ připomíná ty lepší konce ledvinových kamenů novoměstský primář a uzavírá tím, čím jsme začínali: ledviny a močové cesty nebudou zdravé, když budeme málo pít.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.