Vyhýbat se červenému karafiátu je předsudek, říká květinářka

7. březen 2016
Dobré odpoledne

K Mezinárodnímu dni žen by měla každá žena dostat dárek, a tím nejvhodnějším a taky nejčastějším je kytka. „Dávat ženám květiny by se mělo kdykoliv je to možné a jednou z příležitostí je i MDŽ,“ řekla na Regionu jihlavská květinářka Jiřina Oščádalová.

Někteří lidé dříve povinný svátek nemají v lásce a vyhýbají se i s ním spojeným červeným karafiátům. Podle Oščádalové je to ale spíš předsudek. „Je to krásná kytka, dlouho vydrží a je poměrně levná. Takže si myslím, že by se na karafiáty nemělo zapomínat. I když třeba vybereme jinou barvu než červený,“ řekla květinářka.

Každý má rád jiný květ

V oblibě jsou ale i růže a tulipány. „Krásná kytička je taky anemonka. Vypadá hodně do lučního stylu. Pak třeba netradiční zelený karafiát je také velmi hezký. Často lidé ani nepoznají, že je to karafiát,“ doporučila Oščádalová. Další oblíbenou kytkou je chryzantéma. „Její výhodou je to, že dlouho vydrží,“ řekla květinářka, podle které ale muži nejčastěji kupují růži. Je jednou z nejznámějších a nejrozšířenější a navíc ženu téměř vždy potěší. To je sázka na jistotu.

Čtěte také

Pokud chcete, aby květina vydržela dlouho, raději růži nekupujte

Královna květin růže je ale velmi citlivá na teplo. „Opravdu se stává, že ve vedru nevydrží. Sice existují výživy, které mohou pomoci. V květinářství je běžné dostanete společně s květinou. Ale nejsou vhodné pro všechny druhy. Naopak některým výživa do vody i škodí. Třeba jarní květy jako jsou tulipány, narcisky, frézie, tak k těm by se výživa přidávat neměla,“ varovala Jiřina Oščádalová. Jarní květiny totiž rychle odkvétají a výživa pro ně není vhodná. Obecně květinám vadí vysoké teploty. A to jak v létě, tak i v zimním období, kdy škodí vysoké teploty v přetopených místnostech.

Nejkrásnější je přírodní kytka

V květinářstvích najdeme spoustu doplňků, které udělají květinu na první pohled atraktivnější. Nejčastěji jsou ve formě spreje. Na květ se stříkají lepidla a na něj se použije lesk. Podobným způsobem lze upravit i listy. „Přírodní kytička je ale nejkrásnější.“ V každém případě je potřeba kytku zařezávat. Je jedno jestli šikmo nebo rovně. „Odstřižený stonek strašně rychle zasychá a potom květina nemá šanci přijímat vodu a brzy uvadne,“ doporučila květinářka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.