Výhodou předpěstování zeleniny je hlavně její lepší zdravotní stav

13. únor 2017
Dobré odpoledne

I když venku ještě mrzne, doma za oknem si můžete začít předpěstovávat zeleninu. Jak zasadit semínka a pečovat o ně, přišla do Poradny Regionu říct Eva Stoklásková.

Na Vysočině panuje drsnější klima, proto i s vysazováním začínáme o něco později. Přesto se můžete už poohlédnout po semínkách rajčat nebo paprik. Jako substrát použijte směs rašeliny a písku. I když jak doporučuje host, je lepší si ho už koupit. Půda i kompost jsou totiž ještě zmrzlé. Pokud jste si substrát nenachystali už na podzim, tak vás čeká návštěva zahradnictví.

Hlavní výhodou předpěstování je zdravotní stav rostliny

„Prvně vyséváme semínka do připraveného substrátu do balíčků nebo do sadbovačů. Jednoznačná výhoda je ve zdravotním stavu rostliny. Porost je rovnoměrnější, rostlinka je v kondici,“ říká Eva Stoklásková. Takto vysetá semínka necháme klíčit za oknem. Substrát nepřeléváme vodou, ale jen ho průběžně vlhčíme. Důležitý je dostatečný sluneční svit.

Škůdci se v tomto období ještě neobjevují

Hmyzu se při vysázení semínek během února ještě obávat nemusíme. „Ale objevují se houbové choroby, padání klíčných rostlin, objevuje se úhyn způsobený virovými nebo bakteriálními chorobami, které si zaneseme se substrátem, když si ho nekoupíme propařený a čistý,“ upozorňuje host. Nevhodnou zálivkou taky můžeme způsobit uhnití klíčků.

Při koupi sadby hlídejte hlavně její zdravotní stav

„Například u salátu je dobré, když má aspoň 4 až 6 lístků, není příliš bledý, zvadlý. Ze salátu musí, bych řekla, odkapávat zralost, že má tu svoji sílu,“ doporučuje Eva Stoklásková. Jako sadba se prodává i pórek. Rozhodně se ale vyhněte takovému, který vypadá spíše jako nit. „Pórek by měl být až v síle tužky a to, co se prodává, většinou nedosahuje ani třetiny,“ říká host.

Spustit audio