Voda je plná života, je důležité nad ní nemávat rukou

23. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Kdo má doma pečlivě naklizeno, s chutí si jistě poslechl, jak může v zimě a o svátcích ještě vylepšovat prostředí před vlastním domem. Do úterní poradny Regionu zavítala jihlavská zahradnice a zahradní architektka Eva Hegerová.

V úvodu poradny hovořila o tom, do jakých míst na zahradě se hodí umístit krmítko: „Je důležité se podívat na zahradu z hlediska ptáků a ne z hlediska nás, takže musíme zohlednit, jestli tam nemáme třeba nějaké hnízdo dravců. Ptáci se bojí koček, takže i to musíme zohlednit. Krmítko by mělo být od metru a půl a výš.“

Nejen ptáci podle Evy Hegerové ocení, když je na zahrádce voda: „Je dobré mít vodu na zahradě z důvodu relaxace, užitkovost šla v poslední době do pozadí.“ Ptáci nám podle zahradní architektky umocňují relaxaci. „Když máme potůček, vodopádek, jezírko, tak jednoznačně ti malí ptáci budou tu vodu využívat. Dokonce se do té zahrady stahují i druhy, které nejsou běžné v okolí, protože mají pocit klidu,“ vysvětluje jihlavská zahradnice.

Podle Evy Hegerové je v poslední době velká poptávka po okrasných jezírcích: „Při samotném budování se ale dostáváme do problémů, protože během budování zákazníci zjistí, že by vlastně do té vody chtěli i vstupovat a koupat se. Potom tedy okrasné jezírko uděláme napůl, že jim umožníme vstup i do vody.“

Zahradnice Eva Hegerová také poradila posluchačům, kteří už nějaké to jezírko u domu mají. „Voda je živý organismus, je plná života, a tak je důležité nad ní nemávat rukou, ale opravdu se na tu zimu připravit.“ Nejdůležitější je prý odstranit z vody co nejvíce odumírajících organických látek, odrostlé rostliny a odstranit listy. Zazimování pak spočívá v tom, že musíme snížit hladinu vody pod úroveň skimmerů (sběračů), aby nebyla hladina ve skimmeru, aby nám nezamrzl.

Chat s Evou Hegerovou

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.