Vladimír Mišík přijede na festival Pod Zelenou horou

10. červenec 2013
Odpolední evergreeny

V sobotu 13. července se v areálu zámku Kinských ve Žďáře nad Sázavou odehraje hudební festival Pod Zelenou horou, kde vystoupí i Vladimír Mišík se skupinou Etc. Těší se na vás všechny, kdo se přijdete podívat už po 15 hodině!

S Vladimírem Mišíkem jsme také ve středečních odpoledních evergreenech soutěžili. Tento zpěvák dodnes zpívá své velké hity z 60. let, mezi něž patří i zhudebněné básně. V soutěži jsme se ptali právě na to, který básník je autorem textů Stříhali dohola malého chlapečka nebo Sochy z jeho repertoáru a vy jste správně poznali Josefa Kainara.

Josef Kainar měl také velmi dobré hudební základy, hrál na koncertní úrovni na klavír, kytaru i housle. Ve svých básních hudbu často zmiňuje, zejména jeho oblíbený jazz. Kainarovy texty nazpívala řada interpretů: Michal Prokop, Eva Olmerová, Jiří Suchý, Karel Plíhal, ale především je jimi známý Vladimír Mišík s kapelou Flamengo. Téměř celé jeho proslulé album Kuře v hodinkách z roku 1972 je nazpívané na Kainarovy texty.

Vzpomněli jsme i na krátký hudební dokument Proudy lásku odnesou, ve kterém zpívá Marta Kubišová část svého alba Songy a balady. Film natočil režisér Jan Němec v roce 1969, ve stejném roce, kdy se s Martou Kubišovou vzali.

Děti dostaly slovo u písničky Dalibora Jandy Hráli jsme kličkovanou – zamýšlely se nad tím, jak se tato hra hraje a co k ní potřebujeme!!

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.