Vídeňské vánoční trhy budou letos 20. jubilejní

1. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Pravou adventní výzdobu a náladu zažijete na vídeňských vánočních trzích. Čím jsou tak výjimečné a co ještě v předvánoční Vídni stojí za to vidět, přišla do poradny Regionu říct Renata Wochnerová.

„Vídeňské vánoční trhy probíhají každoročně od poloviny listopadu až do Vánoc. Jsou na mnoha místech ve městě, ale nejznámější a nejtradičnější je trh na Radničním náměstí a v jeho přilehlém parku. Nakupovat a ochutnávat dobroty můžete ve zhruba 150 stáncích. Další menší trhy se konají ve vánočních vesničkách na náměstí Marie Terezie, u zámku Belveder, Schönbrunn nebo na Spittelbergu,“ říká Renata Wochnerová.

Vánoční Vídeň má krásnou atmosféru

„Zjednodušeně by se dalo říci, že to je vánoční romantika v císařských kulisách,“ popisuje host. Prožít tento mimořádný zážitek denně přijíždí tisíce lidí a to nejen z okolních států, ale z celého světa. Vídeňské vánoční trhy se konají každý den včetně víkendů a svátků. Stánky prodejci obvykle otevírají v dopoledních hodinách, většinou kolem desáté dopoledne a mají otevřeno do 21. až 22. hodiny.

Schönbrunn nebo Prátr nevynechejte

Kromě nezapomenutelné vánoční atmosféry stojí za to zažít i zcela mimořádné vídeňské památky a zajímavosti. Patří k nim barokní zámek Schönbrunn, v jehož okolí jsou rozsáhlé zahrady, kde se můžete hodiny procházet. Vstup do zahrad je zdarma. Dominantou centra Vídně je katedrála svatého Štěpána. A všude najdete i tradiční vídeňské kavárny. S nadsázkou se říká, že Vídeň byla postavená kolem kaváren. A pokud do Vídně vyrazíte s dětmi, tak se zastavte v zábavním parku Prátr. Z dálky ho poznáte podle obřího ruského kola.

Z Vysočiny se do Vídně snadno dostanete autem

Trasa do Vídně přes Znojmo je nejrychlejší. Auto pak můžete nechat na některém ze záchytných parkovišť P+R, od kterých jezdí některá z linek metra. Městskou dopravou se tak snadno a rychle dostanete do centra i k památkám. Celodenní parkování vás vyjde na zhruba 3,50 Eur na den a jízdenka na MHD 7,60 Eur. Můžete si koupit i tzv. vídeňskou kartu, která zahrnuje nejen cenu jízdenky, ale taky slevy do muzeí nebo kaváren.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.